Åklagaren har begärt tre personer häktade misstänkta för rånet mot en tobaksbutik i Göteborg på söndagen. Den efterföljande biljakten blev dramatisk och en polis blev ihjälkörd av en bilist på E20 när han följde efter rånarna till fots. Foto: SVT

Häktningsförhandling mot misstänkta rånarna

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig man samt två 18-åriga män har häktats för rånet mot en tobaksbutik i Göteborg. Den efterföljande biljakten blev dramatisk och en polis blev ihjälkörd av en bilist på E20 när han följde efter rånarna till fots.

På onsdagseftermiddagen hölls tre häktningsförhandlingar vid Göteborgstingsrätt mot två 18-åringar och en 24-åring som är misstänkta för söndagens rån mot en tobaksbutik i Göteborg, där en polis dog under den efterföljande jakten.

Först ut var förhandlingen mot 24-åringen som nekar till brott. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för rån. Tingsrätten säger att det finns skäl som talar mot häktning, men att skälen för väger tyngre.

24-åringen var mycket tagen och grät efter beskedet enligt SVT nyheters Västs reporter på plats.

Den första 18-åringen nekar till brott precis som 24-åringen. Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

LÄS MER: Polis dog under rånarjakt – tre begärs häktade

Det var under söndagsförmiddagen som ett väpnat rån genomfördes mot en tobaksbutik i Göteborg. Enligt uppgifter till polisen ska rånarna ha haft ett pistolliknande föremål i handen, och slagit kioskägaren i huvudet. Fyra personer anhölls under måndagen på sannolika skäl misstänkta för rån, enligt åklagaren Mehrdad Sanaei.

Fyra misstänkta

Fyra personer är misstänkta för rånet men en pojke på 16 år begärs inte häktad på grund av sin låga ålder.

– Jag kan inte gå in på detaljer men utredningen har visat att samtliga fyra befunnit sig på brottsplatsen och samtliga har tillsammans och i samförstånd deltagit i rånet, sa åklagaren Mehrdad Sanaei till SVT på tisdagen.

– Samtliga tre män,  24-åringen och de två 18-åringarna är häktade på sannolika skäl misstänkta för rån och åtal kommer att väckas inom två veckor, säger åklagare Mehrdad Sanaei till SVT Nyheter Väst på onsdagseftermiddagen. -Tingsrätten fattade beslut på grunden att det finns flyktfara, samt att det finns risk att de på fri fot försvårar utredningen, eller undanröjer bevis, säger han fortsättningsvis.

Polisman dog efter jakten

Rånet på söndagen föranledde en trafikolycka på E20 där en polisman i 40-årsåldern blev påkörd under den efterföljande jakten. Polisen avled av sina skador.

Polismannens död ingår inte i utredningen mot de misstänkta rånarna utan räknas som en olycka.

LÄS MER: Polis påkörd efter väpnat rån – avled på sjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.