Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Therese Mancini (S), kommunalråd, är inte nöjd med att endast hälften av ambulanserna i kommunen kommer fram på under tjugo minuter: ”Det drabbar våra invånare” Foto: SVT

Hälften av ambulanserna når målet i Sotenäs kommun – ska komma fram på 20 minuter

Publicerad

Ambulanserna når allt mer sällan målet om att vara framme i tid. I Sotenäs kommer hälften av ambulanserna fram inom 20 minuter vid livshotande tillstånd.

– Det drabbar våra invånare, säger Therese Mancini (S), kommunalråd i Sotenäs.

Västra Götalandsregionen har som mål att 90 procent av ambulanserna ska vara framme inom 20 minuter vid prio 1-larm, vilket betyder att patientens tillstånd är livshotande.

Men man kommer allt längre bort från det målet. I snitt når 70 procent av ambulanserna i regionen fram i tid, jämfört med 75 procent för tio år sedan.

– Det är självklart alldeles för dåligt när vi har 90 procent som mål. Men statistiken är trubbig och visar inte hela bilden, man kan fortfarande vara trygg med vården, säger My Alnebratt (S) ordförande i regionens operativa hälso- och sjukvårdsnämnden

Ingen extra satsning på ambulansvården

Regionen pekar på att man i dag har avtal om att lokala, kommunanställda sjuksköterskor kan hjälpa till vid larm men också att räddningstjänsten larmas vid hjärtlarm.

Någon extra satsning på ambulansvården är inte aktuellt, däremot ska man nu utreda om skillnaderna i insatstiderna mellan kommunerna innebär någon patientfara.

– Vi måste veta om det får några medicinska konsekvenser av skillnaderna, säger My Alnebratt (S).

Therese Mancini (S), är kommunalråd i Sotenäs där endast hälften av ambulanserna kommit fram enligt målet på 20 minuter.

– Det är inte alls bra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.