Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Expressens ljudupptagning: Här sjunger David Lång ”Ausländer Raus”, utlänningar ut. Foto: Janerik Henriksson / TT & SVT

SD-ledamot lämnar riksdagen efter högerextrem sång

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten David Lång sjöng de högerextrema slagorden ”Ausländer raus” under SD:s valvaka. Något som fångades på band av Expressen. Nu lämnar han riksdagen.

Gigi D'agostino eurodiscohit ”L’amour toujours” från 1999 har det senaste året fått spridning i högerextrema kretsar. Inte minst i Tyskland där ramsor med slagord som ”Deutschland den deutschen” och ”Ausländer raus” (”Tyskland åt tyskarna” och ”Utlänningar ut”) skanderats till den kända melodin.

”Oj shit”

I natt spelades låten på SD:s EU-valvaka samtidigt som Expressen gjorde en intervju med partitoppen Richard Jomshof.

Plötsligt hoppar riksdagsledamoten David Lång in och sjunger den tyska texten.

– Ausländer raus! Ausländer raus!

Lång ser då Expressens reporter:

– Oj shit, spelar du in det här?

Enligt Expressen ska Lång då handgripligen försökt ta inspelningsutrustningen från tidningens reporter.

Lång blev också, enligt Expressen, uppmanad av Richard Jomshof att lämna valvakan.

”Får prata framöver”

Martin Kinnunen, riksdagsledamot och ledamot i SD:s partistyrelse, fick frågor om klippet när han gästade SVT:s Morgonstudion på måndagsmorgonen.

– Jag noterade inte detta själv på valvakan. Det låter som att det är ett fall av ganska dåligt omdöme, men det är naturligtvis någonting vi får prata om med den här ledamoten framöver.

Lämnar riksdagen

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Linda Lindberg, hade under måndagen ett enskilt samtal med David Lång.

– David Lång har på min uppmaning valt att avsäga sig sitt riksdagsuppdrag. Han har suttit i riksdagen sedan vårt inträde 2010 och har gjort mycket bra för partiet. Det förringar inte hans omdömeslösa agerande under gårdagen, vilket han själv har förståelse för. Det är mot bakgrund av detta han väljer att lämna sin plats i riksdagen, skriver hon i ett pressmeddelande.

David Lång säger i pressmeddelandet att han snappade upp sången på sociala medier.

– Jag förstår nu att texten har sjungits i sammanhang som jag hittills inte haft någon djupare kunskap om. Det var inte något överlagt från mitt håll, och jag beklagar om någon tagit illa vid sig. För att visa att jag tar det här på största allvar så har jag avsagt mig min riksdagsplats”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.