Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan får du följa med till raffinaderiet St1 – nummer sex på listan över landets största utsläppare. Foto: SVT

Hälften av landets tio största utsläppare ligger i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Av de tio anläggningar som släpper ut mest växthusgaser i Sverige så ligger fem i Västra Götaland. De fem företagens utsläpp motsvarar sammanlagt ungefär en miljon Thailandsresor, tur och retur från Sverige.

– Vi är nästan mest energieffektivast i världen för sådan här industri, säger Miika Eerola, vd St1 Refinery.

I klippet ovan får du följa med till raffinaderiet St1 – nummer sex på listan över landets största utsläppare.

Det är Preems raffinaderi i Lysekil som toppar listan över de största utsläpparna i länet. Därefter kommer Preemraff i Göteborg och sedan ännu ett oljeraffinaderi: St1 i Göteborg.

De vill framhålla att de är betydligt bättre än många av sina europeiska konkurrenter – och att ytterligare förbättring är på väg.

– Nu har vi en investering här som kommer göra förnybar diesel, biodrivmedel. Vi har köpt ett biogasbolag här i Sverige med ganska stora pengar. Det blir ett helt förnybart bränsle till trafiken, säger Miika Eerola, vd på ST1 Refinery i Göteborg.

Utsläpp från biodrivmedel

Det som släpps ut vid skorstenen ger dock inte hela bilden. Preems utsläpp vid raffinaderierna kommer exempelvis delvis från framställandet av biodrivmedel, som ju är bättre för klimatet i användarledet än fossila bränslen. Å andra sidan kan framställandet av biobränsle också orsaka utsläpp av växthusgaser.

SVT har varit i kontakt med Preem som inte vill lämna en kommentar.

Ton koldioxidekvivalenter 2020:

1. SSAB Emea AB (Luleå): 3 062 623

2. SSAB Emea AB (Oxelösund): 1 489 314

3. Cementa AB (Slite, Gotland): 1 460 095

4. Preem AB (Lysekil): 1 026 466

5. Preem AB (Göteborg): 511 723

6. St1 Refinery AB (Göteborg): 500 033

7. Cementa AB (Skövde): 440 716

8. LKAB Luossavaara-Kiirunavaara AB (Kiruna): 429 006

9. Borealis AB (Stenungsund): 305 705

10 Boliden Mineral AB (Skellefteå): 279 876

Källa: Naturvårdsverket

Koldioxidekvivalenter innebär att man översätter utsläppen av alla växthusgaser i mängden koldioxid som skulle behöva släppas ut för att ge samma verkan på klimatet.

Vid uträkningen av hur många Thailandsresor utsläppen motsvarar har vi utgått ifrån Naturvårdsverkets verktyg för beräkning av personresors klimatutsläpp och med tillägg av den så kallade höghöjdseffekten kommit fram till siffran 2,7 ton CO₂-ekvivalenter för varje person som flyger till Thailand och tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet