Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan förklarar Fredrik Hannerz varför Preem belönas med gratis utsläppsrätter – och vad Naturvårdsverket tycker om det. Foto: SVT

Naturvårdsverket: Därför får Preem gratis utsläppsrätter

Publicerad

Trots att Preem är Sveriges tredje största utsläppare av växthusgaser så får företaget gratis utsläppsrätter – som är värda en kvarts miljard kronor.

– Men alla ska betala för sina utsläpp, vi behöver hitta en väg till det, säger Fredrik Hannerz, chef för utsläppshandel på Naturvårdsverket.

I klippet ovan förklarar Fredrik Hannerz varför Preem belönas med gratis utsläppsrätter – och vad Naturvårdsverket tycker om det.

EU:s handel med utsläppsrätter ska belöna de som investerar i teknik som minskar klimatskadliga utsläpp. Sverige kan inte själv sätta gränser för de största företagens utsläpp. Du kan lära dig mer här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så funkar handeln med utsläppsrätter

SVT har varit i kontakt med Preem som inte vill kommentera frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet