Marie Wennerholm, besöksnäringsstrateg i Skara kommun om projektet hållbart resande. Foto: SVT/Pressbild

Hållbart resande för 33 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa år kommer Lidköping, Skara, Vara, Götene, Essunga och Grästorp vara med i ett projekt för att öka hållbart resande på landsbygden. Projektet får 33 miljoner varav 8,7 miljoner går till kommunerna Västra Skaraborg.

I dag behöver du ofta bil om du ska ta dig till besöksmål ute på landsbygden. Det är en utmaning i miljöpåverkan och hållbarhet som kommunerna i Västra Skaraborg identifierade för några år sedan och nu får möjlighet att ändra på.

Lidköping, Skara, Vara, Götene, Essunga och Grästorp tillsammans med Varbergs kommun och Hjörrings kommun i Danmark har beviljats 33 miljoner för att hitta lösningar på hållbart resande. Projektet kommer att pågå i två år med start 2020.

– Vi upptäckte att det fanns utmaningar i hur man tog sig runt i vårt område. Vi har stora besökströmmar i en ojämn geografi där många tar sig till besöksmål med bil, säger Marie Wennerholm, besöksnäringsstrateg i Skara kommun.

”Hållbara transportmöjligheter”

I en förstudie som kommunerna gjorde för några år sedan såg man att 95 procent av besökarna färdas till besöksmålen med bil. Nu ska man ta fram olika lösningar för att minska miljöpåverkan i besöksnäring, industri och handel.

– Vi ska titta på smarta och hållbara transportmöjligheter. Vi har exempelvis Skara sommarland som är Skara kommun största besöksmål där vi ska kolla på hur man kan ta sig dit hållbart. Andra exempel är Hornborgasjön, kulturarvet i Varnhem och Läckö slott, säger Marie Wennerholm.

Men hon menar inte att man ska öka antalet besökare till kommunerna utan det ska vara fokus på att möjliggöra hållbart resande.

– Det kan handla om exempelvis elcyklar mellan två besöksmål eller hur vi kan få kollektivtrafik mer frekvent att minska det privata bilresandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.