Foto: SVT

Halverade elförbrukningen på Mariestads sjukhus – får miljöpris

Publicerad

Tre tekniker på Mariestads sjukhus har lyckats halvera sjukhusets energianvändning. De tilldelas nu regionens miljöstipendium.

Den köpta energin på Skaraborgs sjukhus i Mariestad har minskat med 54 procent sedan 1995. I dagens elpris ger det en besparing på 2 miljoner kronor per år.

De tre teknikerna Peter Ljungberg, Aron Sundqvist och Peter Fredriksson som jobbar på Västfastigheter ligger bakom jobbet och har därför tilldelats årets miljöstipendium av Västra Götalandsregionen.

Elförbrukningen har minskat tack vare en lång rad olika åtgärder. Till exempel har man genom att köpa in ett bassängtäcke till rehab-bassängen sänkt energianvändningen mycket. Genom att lägga på ett täcke så avdunstar inte så mycket vatten och värmen stannar i bassängen. Detta förbättrar även arbetsmiljön för personalen eftersom fukthalten i rummet sjunker.

Varje år delar Västra Götalandsregionen ut ett miljöstipendium för att uppmuntra anställda att göra insatser för miljöarbetet. Den årliga stipendiesumman är på cirka 50.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.