Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Han drev igenom omtalad matsvinnslag i Frankrike – prisas i Göteborg Foto: SVT/TT

Han drev igenom omtalad matsvinnslag i Frankrike – prisas i Göteborg

Publicerad

2016 drev han igenom den lag som förbjuder franska affärer och restauranger att slänga överbliven mat. På torsdagen tilldelades han ett av världens främsta hållbarhetspris på Göteborgsoperan.
– Det är en stor ära. För oss i Frankrike så är Sverige är det viktigaste och mest intelligenta landet i klimatfrågor, säger Arash Derambash.

Den franske domaren och stadsrådet Arash Derambarsh tröttnade på att se livsmedelsbutiker och restauranger kasta varor i soporna, samtidigt som fattiga människor kämpade för att få mat för dagen. Ett lagförslag och 210 000 namnunderskrifter senare klubbades en helt ny lag igenom i det franska parlamentet. Sedan dess har tio miljoner måltider om året räddats.

– Jag grät när lagen gick igenom. Jag grät för att jag blev utsatt för många attacker och mycket press. Det var då jag förstod att vi hade lyckats få igenom förändringen, säger Arash Derambarsh.

Lagen innebär att butiker inte tillåtas att slänga mat innan den passerat sitt bäst före-datum och de får inte heller avsiktligt förstöra mat för att hindra folk från att till exempel plundra kontainrar. Affärer som bryter mot lagen kan få böter på upp till 700.000 kronor.

”Kommer skänka pengarna”

På torsdagen tillldelades han priset WIN WIN Gothenburg Sustainability Award för sitt arbete med att bekämpa matsvinn. Prissumman är en miljon kronor.

– Jag vill tacka Göteborgs stad och alla andra som är inblandade för det här priset. Jag kommer att skänka pengarna till frivilligorganisationer i Frankrike, säger Arash Derambarsh.

Se Arash Derambarsh berätta om den uppmärksammade lagändringen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer