Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Jepser Söder om IS-svenskarnas barn. Foto: SVT

Söder stred mot Skråmo – nu vill han rädda IS-terroristens barn

Uppdaterad
Publicerad
Trollhättebon Jesper Söder har varit i Syrien och stridit mot IS-krigare och stått öga mot öga med barnen som nu väcker stor debatt i Sverige.
Han stred också i fronten mot IS-terroristen Michael Skråmo.
Söder tycker att Sverige borde ta hem alla barn till IS-svenskar i området – utan deras föräldrar.
– Barnen är inte ansvariga för föräldrarnas val, säger Jesper Söder.

Mellan 2015 till 2018 har Jesper Söder vid flera tillfällen åkt till Syrien för att strida mot IS tillsammans med den kurdiska gerillan YPG. Under dessa år säger han att han haft kontakt med IS-terroristen Michael Skråmo och försökt övertala honom att överlämna sig till de kurdiska styrkorna.

Varför tycker du vi borde ta hem dem svenska IS-barnen?

– De här barnen har blivit upplärda, de har blivit hjärntvättade. Enligt kalifatet är det något fint att ha ett barn som kämpar och strider för just kalifatet. De västerländska IS-krigarna är de mest radikala och de har jag ingen empati för. Men däremot barnen borde inte straffas för deras föräldrars val. Jag tycker att det är vår skyldighet att ta hem dem, om de är svenska medborgare, säger Jesper Söder.

Komplicerad situation

Terrorexperten Magnus Ranstorp säger att frågan är komplicerad.

– Det är väldigt många processer innan Sverige kan ta hem barnen. Det uttalade politiska läget är att man inte tar hem vuxna IS-anhängare och då faller det att man inte kan separera barnen från föräldrar om de inte vill det själva. När det kommer till föräldralösa barn måste de först identifieras och säkerställa att deras föräldrar var svenska medborgare. Föräldralösa IS-barn som föddes i Syrien är inte registrerade överhuvudtaget och det gör saken ännu svårare. Men de signaler som jag fått är man jobbar på det och det finns en vilja till att försöka ta hem de föräldralösa IS-barnen, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Enligt Jesper Söder borde svenska myndigheter ta hem de föräldralösa svenska IS-barnen och om de har föräldrar kvar i livet borde Sverige tvångsomhänderta barnen från föräldrarna.

Statsminister Stefan Löfven och  utrikesminister Margot Wallström har sagt att det inte är så lätt som att bara åka dit och hämta barnen, vad tänker du om det?

– Det är ju inte så lätt, det är sant. Samtidigt tycker jag att man fråntar barn ifrån föräldrar i Sverige för mycket mindre saker som till exempel våld eller missbruk, vad är det jämfört med att hjärntvätta sina barn till att vara IS-soldater, är inte det psykisk misshandel?

Hör Jepser Söder om IS-svenskarnas barn i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barn till IS-terrorister

Mer i ämnet