Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är ”Hannas” begäran om skadestånd – av konversationen med miljöförvaltningen i Göteborg framgår att hon mått mycket dåligt av att uppgifterna funnits tillgängliga för obehöriga. Foto: SVT

”Hannas” personuppgifter läckte – trots skyddad identitet

Uppdaterad
Publicerad

”Hanna” har levt med skyddad identitet i många år. Hon är skyddad från sin familj och bor på hemlig ort i Västsverige. Knappt hade hon hunnit packa upp flyttlådorna i sitt nya hem förrän hon fick besked om att obehöriga kan ha sett hennes personuppgifter. Orsak: en säkerhetsbrist inom Göteborgs stad.

– Det kändes som jag skulle kräkas, det påverkade mig så mycket, säger ”Hanna”.

Nu kräver ”Hanna” skadestånd och hon är inte ensam. Enligt miljöförvaltningen har flera personer med skyddad identitet valt att kräva skadestånd.

– Med tanke på risken de sätter oss i, jag har lagt mitt liv i deras händer, det finns inget annat sätt att visa ånger tycker jag, säger ”Hanna”.

Miljöförvaltningen: ”Kan inte utesluta något”

Miljöförvaltningen har inte sett några indikationer på att personuppgifterna har hamnat i fel händer – men de kan inte utesluta det. Det menar ”Hanna” är ytterligare en motivering till varför hon vill ha skadestånd. 

– Alla människor gör fel absolut, men med tanke på hur dålig koll de haft och inga rutiner, vad får dem att tro att de inte har några indikationer?

Utökat skydd

”Hanna” har som följd av incidenten även fått utökat skydd av Skatteverket. Beslutet om huruvida hon och de andra får skadestånd eller inte väntas komma inom några veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.