Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Aili Giselsson från miljöförvaltningen om säkerhetsbristen där personuppgifter läckt. Foto: Nils Arnell/Alva Karlsson/SVT

Obehöriga kunde se 27 000 personnummer – miljöförvaltningen i Göteborg krävs på skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att miljöförvaltningen skulle göra ett planerat byte av ett it-system upptäcker man att det fanns en säkerhetsbrist kring hur det gamla systemet hanterat personuppgifter. Obehöriga har alltså kunnat ta del av personuppgifter – även om miljöförvaltningen inte sett några indikationer på att det har skett.

– Vi beklagar verkligen och känner med de här personerna, säger Aili Giselsson, avdelningschef på miljöförvaltningen i Göteborg.

Miljöförvaltningen startade genast en utredning i samband med upptäckten och skickade även ut information till berörda.

– Det är rätt komplicerat men en del i detta är att information har förts över okrypterat mellan det här gamla systemets olika delar, säger Aili Giselsson.

Brustit i rutiner

Enligt Aili Giselsson har miljöförvaltningen brustit i sina rutiner gällande hanteringen av skyddade personuppgifter. Även om de inte sett några indikationer på att skyddade personuppgifter hamnat i orätta händer – kan de heller inte utesluta det.

– Men ingen information eller webblänkar har legat uppe på Göteborgs stads publika sidor, utan det är om man haft rätt länkadress som man kunnat komma åt information.

Flera kräver skadestånd

Nu har sex personer som lever med skyddad identitet beslutat sig för att kräva skadestånd från miljöförvaltningen. Än är inget beslut fattat, och Aili Giselsson säger till SVT att man utreder frågan och tittar bland annat på vilken praxis som kan tillämpas.

I klippet förklarar Aili Giselsson mer om hur många som krävt skadestånd och varför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.