Safet Makas är chockad och tacksam för allt stöd. Foto: SVT

Hans fru dödade deras barn – insamling gav en halv miljon kronor

Uppdaterad
Publicerad

Safet Makas kom hem till en utbränd lägenhet och en död familj. Efter att han berättade sin historia i Uppdrag granskning har kärlek vällt in över honom. En insamling för att hjälpa honom med skulderna gav en halv miljon kronor på bara några dagar.

På väggen har nya kläder hängts upp under bilder på hans fyra familjemedlemmar. Bordet är dukat med frukt och bullar och Safet Makas slänger snabbt ihop kaffe.

Han har precis kommit hem från ett möte med trygghetsvärdar som skall hjälpa honom att förvalta den ofattbara summan på 517 000 kronor som en insamling fick in efter att Safet Makas berättat sin gripande historia i programmet Uppdrag granskning.

Safet och sanningen

”Det var mycket jobbigt”

Tiden efter programmet har rört upp många känslor.

– Det har inte varit lätt, det var mycket jobbigt. Allt det gamla revs upp på nytt och hela tragedin kom tillbaka, säger Safet Makas.

Stora skulder

Det var den 20:e juli förra året som Safet Makas kom hem till en utbränd lägenhet och fyra döda familjemedlemmar: hans tre barn Almir, Kamil, Vanessa och hans fru.

Det visade sig senare att familjen hade stora skulder som Safet inte visste om men som han fick med sig efter att hans fru tagit livet av sig själv och barnen. Det är dit som de insamlade pengarna nu skall gå.

– Det här kommer hjälpa mig väldigt mycket. Rent psykiskt kommer det göra det lättare för mig, säger Safet Makas.

Lägenheten fyllts av kärlek

Vykort, SMS, blommor och samtal har rullat in till en chockad Safet. Han hade aldrig kunnat tro att människor skulle reagera så kraftigt på programmet. En bilhandlare har till och med låtit honom komma ut och välja en ny bil.

– Jag hade hellre fått min familj tillbaka, pengar spelar ju egentligen ingen roll men jag vill verkligen tacka alla som har hjälpt mig, säger Safet Makas.

Du ser hela reportaget och ytterligare tre delar på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Safet och sanningen

Mer i ämnet