Så har det gått för Safet Makas sedan reportaget i Uppdrag granskning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Safet Makas misstänktes ha mördat sin familj – men istället var det hans fru som tagit livet av sig själv och deras tre barn. För Uppdrag granskning berättar han nu om vad som hänt efter reportaget “Safet och sanningen”. Tack vare en insamling är han på god väg att bli skuldfri och har kunnat köpa gravstenar åt sin familj. Han har dessutom fått träffa sin bror, för första gången på 29 år.

Den 20 juli 2017 började som vilken dag som helst. Safet Makas lämnade familjen och lägenheten i Gårdsten i Göteborg för att åka till jobbet. Det var sista gången han såg sin familj. Strax efter att han kommit fram till jobbet hade frun tagit livet av sig själv och parets tre barn.

Ensam lämnades Safet Makas med mordmisstankar riktade mot sig och stora skulder som frun hade dragit på sig i hemlighet.

Safet och sanningen

I september trädde han fram i Uppdrag granskning och berättade sin historia. Många berördes starkt av programmet. Två av dem var Ebba Lilja från Malmö och Zana Mandal från Göteborg som startade en insamling. De hade hoppats på att nå 200 000 kronor, men gensvaret blev enormt.

”Det kan inte köpas”

Tusentals personer skänkte tillsammans 517 000 kronor – pengar som nu innebär att Safet Makas kan bli skuldfri.

– Framförallt vill jag tacka alla som visat god vilja. Det betyder inte att de enbart har gett mig pengar, att jag fått ekonomisk hjälp av dem. Jag har även fått mycket psykiskt stöd i deras meddelanden. Det är stort också, det kan inte köpas. De har skrivit till mig från hela Sverige “Safet vi är med dig, du är en bra man” och så vidare. Det kan jag inte glömma, säger han.

Pengarna har också gjort att han haft råd att beställa riktiga gravstenar till familjens gravar som han besöker varje dag.

Träffat sin bror – efter 29 år

Efter reportaget har Safet Makas återförenats med sin bror som han inte träffat på 29 år, sedan kriget i Bosnien skiljde dem åt.

– Jag tror att han är stark nog och han är uppfostrad så att han kan gå vidare och komma in i samhället igen och börja leva ett normalt liv, så gott han kan, säger brodern Lutvi Makas. 

Se hur det gått för Safet Makas i klippet längst upp i artikeln. 

Hela serien “Safet och sanningen” från september 2018 hittar du på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Safet och sanningen

Mer i ämnet