Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oj vad stor den var”. Häng med in i Hans och Janes växthus och spana in monstergurkan. Foto: SVT

Hans i Herrljunga har en monstergurka – kan vara Sveriges längsta

Uppdaterad
Publicerad

58 cm lång. 26 cm i omkrets. Hans Schröder från Herrjunga kan ha odlat Sveriges längsta gurka. Nu kallar kompisarna honom för ”gurkmannen”.

– Det får man bjuda på. Den är stor men det finns säkert någon som är större någonstans, säger han.

Gurkan har hängt i växthuset hemma hos Hans och Jane i Od utanför Herrljunga i några månader innan de plockade ned den. Den mäter 58 cm i längd och har en omkrets på 26 cm, samt väger över 2 kilo, vilket även P4 Sjuhärad berättat om.

Började odla vid pensionen

Hans Schröder drog igång växthuset för tre år sedan, när han gick i pension. Det är mest han som är inne och pysslar, berättar paret när SVT kommer på besök. Frun gillar mest att äta.

– Det blir gurksoppa och gurksallad i olika former. Jag knaprar gurka varje dag, säger Jane Jenssen Schröder.

Svårt att utse ”Sveriges längsta gurka”

Det verkar inte finnas någon tävling som avgör ”Sveriges längsta gurka” men Jönköpings-posten har i år uppmärksammat en som är 57 centimeter. En boråsare har också uppmärksammats i Borås DLY för sin långa gurka, på 54 centimeter.

Hamnar på komposten

Gurkan i Herrljunga kommer däremot inte mätta några magar.

– Den går inte att äta som den är, den blir besk och konstig i smaken. Så den kommer att hamna på komposten, säger Hans Schröder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.