Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna på hur hyreshusets trädgård förvandlats, där Kajsa och Karl-Axel nu odlar allt de behöver – hittills i år är skörden av grönsaker på mer än 100 kilo. Foto: Frida Björk/SVT

Trädgårdsdrömmen blev stadsodling – på hyreshusets gräsmatta i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Grönsaker, blommor och bin. På 100 kvadrat är Kajsa och Karl-Axel nu nästan självförsörjande. Förra året frågade de om lov att gräva upp delar av hyreshusets gräsmatta. Resultatet är en egen köksträdgård – mitt i stan.

– Jag hoppas att vi kan inspirera fler, säger Kajsa Zander Persson.

”Det är verkligen skördetid” – starta klippet och följ med in i parets köksträdgård

Det började med några mindre pallkragar. Sedan växte paret Zander Perssons intresse, men inte odlingsytorna.

– Då väcktes drömmen om vad man skulle kunna göra med gräsmattan nedanför balkongen, säger Karl-Axel.

Prunkade idyll

Några skisser senare hörde de av sig till hyresvärden och fick sina planer godkända. Det som förra året var en outnyttjad del av trädgården med en korsning precis utanför är nu en prunkande idyll.

– Vi jobbar i snitt en timma om dagen med att ta hand om allt. Men det ger oss oerhört mycket glädje, säger Kajsa och fortsätter skrattande.

– Nu ser jag delar av gräsmattor överallt där man skulle kunna odla.

Paret byggde under några månader upp 17 bäddar för odling, något som Borås tidning berättade om, och har hittills i år skördat mer än 100 kilo grönsaker. Fram tills november hoppas de kunna fortsätta fylla förråden.

Husplanerna långt borta

I kontraktet med hyresvärden står det att allt ska vara återställt om Kajsa och Karl-Axel skulle välja att flytta. Men en flytt känns långt bort.

– Med tanke på både världsläge och framtiden så känns stadsodling helt rätt, säger Karl-Axel.

Före och efterbild på hyreshusets trädgård. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.