Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mitt under intervjun med SVT får Alex hotfulla meddelanden från folk som inte vill att han ska vittna – starta klippet för att se hela intervjun. Foto: SVT

Kronvittne efter högskolemordet i Borås: ”Jag är en död man”

Uppdaterad
Publicerad

Han har vittnat mot den misstänkte mördaren i det uppmärksammade högskolemordet i Borås och är därmed ett av de första kronvittnena i ett mordåtal i Sverige. Trots att han har skyddad identitet fruktar han nu för sitt liv.   

– Min enda utväg från det här livet kommer bli ett skott i pannan, säger han.  

I november 2020 skjuts 25-årige Ziad till döds i centrala Borås. Drygt två år senare, i december 2022, sitter Alex häktad i Borås. Bredvid honom sitter Ziads misstänkte mördare. De får kontakt och plötsligt börjar den misstänkte mördaren prata. 

– Han erkände mordet för mig. Hur det hade gått till och hur många gånger de hade skjutit personen. 

Blir ett kronvittne

Efter att Alex berättar för polisen om det han hört får han ett erbjudande han nappar på. Han blir då ett av de första kronvittnena i ett mordfall i Sverige och kan få lindrigare straff för egna brott om han vittnar. Detta med hjälp av den nya lagen som trädde i kraft i juli 2022, som innebär att en person kan få straffnedsättning om denne vittnar mot andra.

Mitt under intervjun med SVT får Alex hotfulla meddelanden från folk som inte vill att han ska vittna – starta klippet ovan för att se hela intervjun.

Tingsrätten bestämmer

Alex är misstänkt för flera brott, dock inga våldsbrott. Åklagaren som ska ställa honom inför rätta, Ove Jäverfelt, berättar att det finns en överenskommelse med Alex om att han är ett kronvittne och om åklagaren i mordfallet anser att uppgifterna han lämnar i mordrättegången är bra, kan Alex få strafflindring.

– Men det är tingsrätten som bestämmer och det har jag förklarat för honom, säger Ove Jäverfelt.

Det är först efter att Alex vittnat och när utredningen mot honom är klar som åklagare Ove Jäverfelt kommer att skriva ett förslag i stämningsansökan om straffvärdet för Alex misstänkta brottslighet, samt det lägre straffvärdet efter Alex vittnesmål i mordåtalet.

Alex lever i dag med skyddad identitet och hans namn och röst har därför anonymiserats. Den mordmisstänkte nekar till brott. Han nekar även till det kronvittnet berättar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.