Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är bilden som får S-toppen att rasa: ”Det liknar USA” Foto: SVT

Här är bilden som får S-toppen att rasa: ”Det liknar USA”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en 16 timmar lång budgetdebatt vann det blågröna styret matchen om 64 miljarder till sjukvård, kollektivtrafik och kultur i regionen. Men under debatten skickade ledningens pressavdelning ut en bild med det socialdemokratiska budgetförslaget inspärrat i fängelse. Ett tilltag som får kritik.

Starta klippet för att se bilden och debatten om den.

Bilden som skickades ut från de grönblåa i Göteborg är döpt till ”S_Budget_Behindbars”, ungefär ”S-budget i fängelse”. Den avbildar ett fängelsegaller som förgrund och bakom gallret har man placerat socialdemokraternas budget. I bildtexten kan man läsa att budgetförslaget inte följer lagen.

– Jag tycker det är lågt av Moderaterna och det liknar situationen vi har på riksplanet där M, KD och SD går väldigt hårt ut. Jag hoppas det var sista gången jag såg en sådan bild, säger Helén Eliasson (S), regionråd och gruppledare i regionfullmäktige.

Lars Holmin (M), betonar att det inte är han som politiker som skapat bilden utan kommunikationsavdelningens försök att skapa intresse för en budget på 64 miljarder.

– Jag såg den i flödet och tänkte inte mer på det. Vi får väl diskutera det i efterhand. Vi är inte intresserad av att dra ned nivån så som sker i riksdagen nu, säger Lars Holmin (M).

Bakgrunden till bilden

Socialdemokraterna har länge drivit kampanj kring att de anser att regionens sjukhus är underfinansierade. De ser det som en anledning till de långa vårdköerna.

I sitt eget budgetförslag satsar man hundratals miljoner extra på sjukvården – men utan att höja skatten, vilket gör att man måste ta av regionens egna kapital. Det blågröna styret anser att det strider mot kommunallagen.

– Om ens huvudmotståndare har en budget som innehåller mycket mer pengar så blir det missledande. Vi vet inte om den är laglig – en budget över tre år ska gå plus säger regelverket i kommunallagen, säger Lars Holmin (M).

”Vi har koll på lagen”

Socialdemokraterna räknar med statsbidrag från en S-ledd regering för att finansiera sin budget

– Vi har självklart koll på kommunallagen och där finns skrivningar om att man får göra så här under speciella omständigheter, säger Helén Eliasson (S).

Det var det blågröna styrets budget som gick igenom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet