Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emelie Hultberg är mycket kritisk till att det inte finns särskilda satsningar på läkarlöner i det blågröna regionledningens budgetförslag. Men hon får ett löfte av regionrådet Lars Holmin, starta klippet för att se det. Foto: SVT

Försiktig sjukvårdsbudget trots väntade prisökningar

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag fattar regionstyrelsen beslut om budgeten för nästa år. Det handlar om drygt 60 miljarder till bland annat sjukvård och kollektivtrafik. Redan nu är fackförbunden inom sjukvården kritiska mot att inga extra pengar skjuts till trots krig och inflation.

Se läkarfackets besvikelse över budgeten i klippet ovan. De får även ett löfte från Moderaternas regionrådet  – om han vinner valet.

Totalt får sjukvården i regionen två procent mer än förra året, trots att kostnadsökningarna väntas bli dubbelt så höga. Men regionens politiska styre tror att sjukvården får ihop det.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

– Vi ser att vi klarar ha betydligt fler patienter per dag med hjälp av digitaliseringen, vi har också  lagt besparingskrav på administrationen så d

Lars Holmin (M) regionråd Västra Götaland. Foto: Pressbild

et finns pengar att hämta, säger regionrådet Lars Holmin (M).

Det osäkra omvärldsläget med krig i Ukraina, och stigande inflation, gör att man inte gör några större satsningar utöver de lönesatsningar som redan beslutats.

Väntas gå igenom

Det blågröna styret i regionen är överens om budgeten. De leder i minoritet men eftersom de andra partierna brukar rösta på sina egna budgetar väntas det här förslaget gå igenom på tisdagens möte. Sedan fastställs den av regionfullmäktige i juni.

– Det osäkra läget i världen gör att vi vill vara försiktiga. Vi har valt att inte komma med något valfläsk utan extra satsningar tar vi i så fall i höst efter valet, säger Lars Holmin (M), regionråd, som samtidigt lovar att inte höja skatten efter valet.

Flera fackförbund kritiska

Fackförbunden Ledarna, Saco, Vårdförbundet och Vision inom Västra Götalandsregionen har gått samman gemensamt och kritiserat budgetförslaget.

– Jag bara drog en tung suck när jag såg att uppräkningen är så låg. Frågan är hur man ska få ihop det när inflationen är hög och läkemedelskostnaderna beräknas stiga med sex procent, säger Jonas Ericson, avdelningsordförande Vision, som har nästan 6 000 medlemmar i regionen.

De lägst betalda medlemmarna i Vision tjänar runt 20 000 kronor.

– De kan få problem att få ihop ekonomin, säger Jonas Ericson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet