Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nationella bombskyddet testade komponenterna i bomben för att se om de var skarpa. Foto: Polisens förundersökning

Här är de skarpa bomberna som togs ur bil på väg till dåd i Trollhättan

Publicerad

Här är de hemmabyggda bomberna som polisen hittade i bagageluckan på en bil på E45.

Enligt åklagarens misstanke var de fyra männen på väg till Trollhättan för placera rörbomberna vid ett flerfamiljshus.

När polisen testade komponenterna i bomberna visade de sig vara skarpa.

Bilen hade kört från Göteborg till Trollhättan när den stoppades av polis en augustinatt i fjol.

Åklagare misstänker att bomberna skulle placeras utanför ett flerfamiljshus i Trollhättan. De fyra män som befann sig i bilen åtalas nu misstänkta för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Rörbomberna var byggda av ett ihåligt, rostigt rör fyllt med krut. På rörets båda ändar hade stolphattar skruvats på och ett snöre var fastlimmat som stubin.

Komponenterna i bomben delades upp av polisen och testades separat för att på ett säkrare sätt kunna avgöra om bomberna var skarpa. Vid testerna brann stubinen utan avbrott och krutet exploderade.

Livsfarligt även vid små sprängladdningar

I och med risken för splitter så kan även en mycket liten sprängladdning med dessa typer av bomber vara livsfarlig enligt polisen.

– Det är flera faktorer som kan bidra till skada. Det är dels att själva detonationen utger en stötvåg men också att bomben i sig orsakar splitter som kastas ut i hög hastighet. Det finns också en fara i att förbränningen av sprängämnet kan orsaka brand, säger kammaråklagare Malin Bogren.

Hur vanligt är det med den här typen av bomber vid sprängningar?

– Jag är inte insatt i alla andra ärenden som skett i landet såklart men rörbomber och andra typer av hemmagjorda bomber har ju förekommit i flera utredningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.