Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En teori är att det hänger ihop”. Hör lokalpolisområdeschef Christian Nylén om senaste tidens händelser. Foto: Liubov Nenasheva/SVT

Misstänkt farliga föremål och sprängningar i Göteborg senaste veckan – polisen: ”Teorin är att det hänger ihop”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen har två misstänkt farliga föremål hittats i Nya Hovås och Västra Frölunda, med bara några timmars mellanrum. Tidigare i veckan skedde dubbla explosioner i samma område.

Polisen undersöker nu kopplingen mellan händelserna.

Polisen höll en pressträff på fredagseftermiddagen.

– Vi gör allt vi kan för att förhindra att det sker ytterligare våldsdåd, säger lokalpolisområdeschef Christian Nylén.

Det var strax för klockan nio som en privatperson hittade ett misstänkt farligt föremål i ett bostadsområde i Nya Hovås i Göteborg och polis och räddningstjänst larmades till platsen. Polisen uppger på sin hemsida att föremålet bedöms ha varit skarpt.

Boende i området uppmanades att hålla sig inomhus. Nationella bombskyddet har hanterat föremålet som inte längre bedöms vara farligt.

– Föremålet var skarpt men är inte längre farligt, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Polisen utreder händelsen som försök till allmänfarlig ödeläggelse. Om det finns kopplingar till de två sprängningarna i Västra Frölunda tidigare i veckan är för tidigt att säga.

– Vi tittar på alla kopplingar hit och dit. Det är ett tillvägagångssätt som brukar användas i kriminella kretsar. Givetvis tittar vi på kopplingar till kriminella nätverk, men det kan man aldrig säga säkert så här tidigt.

Ännu ett misstänkt farligt föremål nära Frölunda torg

Några timmar senare, vid 12, hittades ytterligare ett misstänkt farligt föremål, denna gång i Frölunda i Göteborg.

– Det är inomhus i entrén till en fastighet, berättade Peter Adlersson.

Nationella bombskyddet larmades till platsen och kunde snabbt ta hand om föremålet.

Strax innan klockan 14.30 hävdes avspärrningarna enligt SVT:s reporter på plats. Det är i nuläget oklart om föremålet varit skarpt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.