Det nya naturreservatet Stora Höghult ligger några kilometer norr om Uddevalla. Foto: Länsstyrelsen i Västra Götaland

Här är döden det levande

Publicerad

Norr om Uddevalla har det nya naturreservatet Stora Höghult bildats. Här är döden en förutsättning för liv.

Hackspettar, insekter och lavar kan glädjas. Västra Götalands län har fått ett nytt naturreservat: Stora Höghult.

– I och med en varierande ålder på skogen, med mycket död ved, alltså döende och döda träd, gynnas flera typer av arter som har det svårt i dagens skogslandskap, säger Ingvar Olofsson, biolog vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Det finns gott om döda träd i Stora Höghult, som ligger nio kilometer norr om Uddevalla, på gränsen till Färgelanda. Ingvar Olofsson är därför nöjd med att området blivit till naturreservat. Det mesta av Sveriges skog är brukad skog, där träden avverkas innan de dör.

– Det finns en brist i dag på äldre och gamla träd. Det är bara små fragment skog som har gamla träd som får leva och dö naturligt.

”Ytor som gynnar flera organismer”

Skogen består mest av tall och gran och i mindre omfattning av lövträd, en så kallad barrblandskog. Döden gör det möjligt för livet att frodas här.

– Att man har träd som får självså sig, växa upp och bli så gamla att de dör naturligt av orsaker som insekter, svampangrepp och bränder ger ytor som gynnar flera organismer, säger Ingvar Olofsson.

Naturreservatet är ett 44 hektar stort område. Ovanliga arter som skirmossa, västlig njurlav, tallticka och tretåig hackspett finns här.

– På den här marken finns höga naturvärden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer