Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Väst fick köra elbilen och lyckades hitta en gnutta av arvet från Saab. Foto: Maria Phillips/SVT

Här är Nevs ”hemliga” elbil – byggdes på 10 månader

Uppdaterad
Publicerad

Sex elbilar byggdes under Nevs tioåriga epok i Trollhättan. Elbilsprototypen ”Emily” skapades på 10 månader – nu hoppas företaget att någon vill fortsätta utvecklingen.

Det var den evigt återkommande frågan efter att NEVS köpt fabriken och konkursboet efter Saab Automobile i Trollhättan – när kommer första elbilen? 

På den första presskonferensen i juni 2012 gav dåvarande vd Mattias Bergman årsskiftet 2013-2014 som prognos. Då rullade en serie om 430 bensinbilar ut från fabriken. Några år senare tillverkades ytterligare ett hundratal från företagets kinesiska fabrik – efter utveckling i Trollhättan.

”Extremt kort tidsperiod”

I slutet av april publicerades bilder av Nevs Emily GT. Den första och kanske också enda elbil som tillverkades under Nevs elva år i Trollhättan.

Projektet var ett uppdrag från ägaren Evergrande som personalen på fabriken tog på största allvar och såg som en chans att äntligen få visa vad man kunde om att bygga bil, enligt chefsingenjör Peter Dahl. Projektet pågick i tio månader och resulterade i sex bilar.

– Extremt kort tidsperiod och fantastiskt roligt att jobba med, säger Peter Dahl.

Hur långt ifrån färdig är den?

– Jag skulle tro att det är ett och ett halvt års arbete kvar att göra innan bilarna skulle kunna rulla av en lina.

Ute till försäljning

Nevs varslade i februari nästan hela personalstyrkan om uppsägning. Huvudägaren Evergrande hade stora ekonomiska problem. I dag jobbar 23 av tidigare 340 anställda kvar.

Företaget har inte försatts i konkurs, men fokus är enligt vd Nina Selander att jobba mot nedläggning, tills man får andra direktiv. I det ingår att sälja av de två större projekten: elbilen Emily och det självkörande fordonet PONS.

– Vi har haft kontakt med ett flertal intressenter varje dag om Emily, så det här är stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.