Läckö slott och akvedukten i Håverud är några av vinnarna. Foto: Västarvet

Här är Västsveriges sju underverk

Uppdaterad
Publicerad

Till en början var de 49 bidrag – en för varje västsvensk kommun. Nu har sju av dem korats till Västsveriges underverk. Här är kulturjuvelerna som allmänheten röstat fram.

För ett år sedan drog Västarvet, en förvaltning i Västra Götalandsregionens natur- och kulturarv, igång en omröstning för att utse Västsveriges sju underverk. Sedan dess har Västarvet nominerat ett underverk var i regionens kommuner. Syftet med projektet har varit att lyfta fram värdefulla miljöer och spännande historia i regionen, och för att locka folk till att besöka dem. Gravplatser, fästningar, kyrkor och fyrar har varit med bland bidragen.

12 000 röster

Och nu i veckan avgjordes omröstningen, där 12 000 personer deltog. Som segrare stod slutligen Bohus fästning Kungälvs kommun, Stångehuvuds fyrhus i Lysekils kommun, Karlsborgs fästning i Karlsborgs kommun, Läckö slott i Lidköpings kommun, Torpa stenhus i Tranemo kommun, Hållö fyr i Sotenäs kommun och akvedukten i Håverud i Mellerud.

Tummen ner för Göteborgs lyktstolpar

– Fantastiskt roligt att omröstningen engagerat så många! Och väldigt spännande att alla de nominerade underverken fått del av rösterna. Inte en enda blev utan. Och det visar ju hur svårt det är att välja, det finns så många spännande och värdiga underverk i Västra Götaland, något för alla smaker. Tillsammans bidrar de till berättelsen om vårt vidsträckta och mångfacetterade län, säger Marie Odenbring Widmark på Västarvets enhet för kulturmiljö, i ett pressmeddelande.

Göteborgs bidrag var lyktstolpar från 1900-talet. Men de nådde inte hela vägen fram.

Se några av underverken här:

Torpa stenhus Foto: Västarvet
Läckö slott Foto: Västarvet
Akvedukten i Håverud Foto: Västarvet
Karlsborgs fästning Foto: Åke Erlandsson/SVT
Hållö fyr. Foto: SVT

Se när SVT:s Henrik Kruusval i vintras gav sig ut för att se vilka kandidaterna var:

Västra Götalands sju underverk

  • Bohus fästning  
  • Akvedukten i Håverud  
  • Hållö fyr  
  • Läckö slott  
  • Karlsborgs fästning  
  • Torpa stenhus  
  • Stångehuvuds fyrhus

Källa: Västarvet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.