Se när polisen griper cannabisbrukare i Slottsskogen i Göteborg. Foto: SVT

Här griper polisen cannabisbrukare i Slottsskogen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Här griper polisen cannabisbrukare i Slottsskogen i Göteborg – mitt bland barnfamiljer.

SVT Nyheter Väst bevakade den stora polisinsatsen på den internationella cannabisdagen där 18 personer greps.

– Det är lättare att få tag på narkotika än vad är att få tag på alkohol, säger Robin Nilsson, chef på polisens gatulangningsgrupp i Göteborg.

Se polisens ingripande i klippet ovan: ”Skadar en jäkla massa människor”

Närmare 30 poliser, civila, uniformerade och mc-poliser deltog i insatsen mot narkotika i Slottsskogen under cannabisdagen. Klockan 16:20 är ett fastslaget klockslag då cannabisbrukare runt om i världen tänder sin första joint.

Fyra under 16 år

Totalt misstänktes 18 personer för brott, 10 för innehav och 14 för eget bruk. 10 av de misstänka åkte fast för första gången för narkotikabrott, 4 av de misstänkta var under 16 år.

Är det rimligt att lägga så mycket resurser på narkotikabrott just nu?

– Om vi upptäcker individer i ung ålder och gör det tidigt innan de etablerar sig som kriminella, då har vi en möjlighet att förändra deras framtid och debatten om det är farligt eller inte kan man ta på olika sätt, substansen i sig kanske inte har en direkt dödlig effekt men att röra sig i den miljön i det här samhället som vi har i dag är direkt en dödlig effekt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.