Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här grips kokainsmugglarna i Uddevalla Foto: Tullverket

Här grips kokainsmugglarna i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

Här går de tre männen ombord på fartyget i Uddevalla hamn för att hämta 61 kilo kokain. En av männen filmar brottet – med sin egen kroppskamera.
Men så fort de lämnar fartyget slår Tullverket till, nu åtalas männen.

Det var den 20 mars i år som Tullverket slog till mot fartyget Andermatt som anlänt från staden Barranquilla i Colombia dagen innan.

På plats i Uddevalla hamn greps tre personer på bar gärning när de hämtade drygt 60 kilo kokain, som låg gömt i lasten. Männen åtalas nu för synnerligen grov narkotikasmuggling.

– Över 60 kilo kokain är ett av de största beslagen som gjorts i Uddevalla, säger Gill Eriksson biträdande chef för tullkriminalenheten på Tullverket i Göteborg.

Filmade allt med kroppskamera

Men vid gripandet skulle myndigheterna hitta ett trumfkort i utredningen. En av de misstänkta männen bar en kroppskamera – som i detalj visar hur de går ombord fartyget och gräver fram narkotikan.

– Min klient förnekar brott och varför han var på plats och bar en kroppskamera kommer jag utveckla under förhandlingen, säger advokaten Peter Ekelund.

Förutom de tre personer som nu åtalas är ytterligare en person efterlyst för inblandning i smugglingen. Hon är numera internationellt efterlyst.

Värt miljoner

Tillslaget i mars skedde bara månader efter ett annan tillslag i samma hamn. Då hittade man över 25 kilo kokain i lasten på ett nederländskt fartyg.

– Beroende på reningsgrad så ligger värdet mellan 17-50 miljoner kronor, sa Gill Eriksson vid Tullkriminalenheten då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer