Foto: SVT

Här har liken legat i 11 år

Uppdaterad
Publicerad

Sedan drygt tio år tillbaka har nio döda kroppar legat nedfrysta i Sverige i väntan på en begravningsmetod som inte blev av. För två veckor sedan tvångsbegravde myndigheterna den förste mannen. Mot både den döde och de anhörigas vilja.

I början av 2000-talet, var det många som förfördes av idén om en ekologisk begravningsmetod. Promession lanserades som både miljövänlig och etisk, och fick stor spridning i Sverige och världen. Metoden går ut på att låta frystorka den döde kroppen och vibrera sönder den till ett stoft som sedan kan förmultna och blir till jord igen.

Ett decennium senare har verkligheten hunnit ikapp drömmen. Ett tiotal personer skrev in promession i sina testamenten. I dag ligger fortfarande nio kroppar i krematoriernas frysrum runt om i Sverige. Kroppar som frusit fast i väntan på en metod som aldrig tycks bli verklighet.

Promession

– Det kan inte få gå till så här att människor inte kommer till ro. För här ligger man och hoppas på att det inte ska bli strömavbrott. Det är förskräckligt egentligen, säger ärkebiskop Anders Wejryd.

Dörren går knappt att få upp

I Trons kapell i Vänersborg har två döda kropparna legat i elva respektive tolv år. Dörren till frysrummet går knappt att få upp längre. Dörrkarmara är täckta av mögel, och gängjärnen har rostat sönder..

– Det blir ju en grav utav vårat bårhus. Det är olagligt och vi deltar i en olaglig verksamhet, berättar Håkan Dafgård, kyrkoherde i Vänersborg.

Skatteverket beviljade ursprungligen dispenser till de som ville vänta med att begrava sina anhöriga. Men  efter årsskiftet 2006/07 tycker dom inte längre att det är etiskt försvarabart att frysföravara kroppar i flera år. Stina Ögren chefsjurist på Skatteverket är i dag självkritisk.

– Det här kanske inte var så lyckat att vi beviljade anstånd från början. Eftersom idag har vi fortfarande ingen anläggning klar.

Inte heller Svenska kyrkan som är huvudman för begravningsverksamheten på de flesta håll i landet och som ursprungligen satsade pengar i projektet tror längre på Promession som en alternativ begravningsform inom överskådlig framtid.

– Den här metoden finns inte, inte ens en prototyp, inte ens en försöksanläggning finns, menar Staffan Lundstedt, kyrkogårdskonsulent på Svenska kyrkans arbetsgivareorganisation.

I strid med mannens sista vilja

Svenska kyrkans arbetsgivareorganisation trycker på för att begrava de kroppar som fortfarande ligger och väntar. Men Orustföretaget Promessas vd Susanne Wiigh-Mäsak som ursprungligen lanserade idén om promession har konsekvent överklagat Skatteverkets beslut om att inte bevilja dispenser. Och även om samtliga överklaganden avslagits har hon tills helt nyligen lyckats få kropparna att stanna i frysen. Hon tycker det är mer etiskt riktigt att låta kropparna vara kvar nedfrysta än att gravsätta de på traditionellt sätt.

– Om de här kropparna hade gravsatts i jorden, det vi hade utsatt de kropparna för då, där kan vi tala om att det förmodligen inte är etiskt korrekt att göra så, men Susanne Wiigh-Mäsak, vd Promessa.

Men för två veckor sedan begravdes en man i Linköping i strid med hans sista vilja efter att kroppen legat i krematoriets frysrum i nästan tio år. Och fler kommuner är på gång. Men Promessa har polisanmält och JO-anmält gravsättningen i hopp om att stoppa andra kommuner från att göra samma sak. Hon tycker att det etiskt mest riktiga är att öppna graven och ställa tillbaka kistan i frysen:

– Ja, om man inte har förstört kistan på något sätt så är det ju inget bekymmer att lägga in kistan där den hör hemma.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Promession

Mer i ämnet