Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här löser unga i Göteborg framtidens problem Foto: Daniel Busk

Här ska unga i Göteborg lösa framtidens problem

Uppdaterad
Publicerad

Under några veckor har tusentals ungdomar runt om i Sverige haft ett annorlunda sommarjobb – som problemlösare. I Göteborg har man bland annat tagit sig an att öka valdeltagandet bland unga inför höstens val.

– Om inte unga är med och röstar så är det ingen riktig demokrati, säger Moa Bjarsch, en av de ungdomar som ligger bakom idén.

Fokus i projektet ligger på det som kallas för socialt entreprenörskap, att ta sig an en samhällsutmaning och se vad som kan göras åt problemet. Det kan röra sig om att skapa en meningsfull fritid för ungdomar, försöka hjälpa människor med psykisk ohälsa eller sprida politisk kunskap bland stadens yngre medborgare.

– Ungdomarna ska få mer praktiska erfarenheter och få känna att de verkligen kan göra skillnad, säger Daniel Busk som är projektledare i Göteborg.

Intressera unga för politik

Moa Bjarsch och Elsi Westberg har tagit fram en hemsida med just syftet att få unga mer kunniga politiskt och därmed få dem att rösta i högre usträckning.

– I en demokrati ska alla vara med och påverka vem som styr landet, då måste också alla var med och rösta, säger Moa Bjarsch.

Det är ett företag som driver projektet, som alltså syftar till att utbilda ungdomar i entreprenörskap. Projektet finansieras av Göteborgs stad.

Hör mer om projektet och om vilka problem ungdomarna gett sig på i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer