Se mötet mellan Joakim Lamotte och Kronogårdsbor i klippet. Foto: SVT

Här möter Joakim Lamotte Kronogårdsbor i SVT:s direktsändning

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av 2019 sände journalisten och opinionsbildaren Joakim Lamotte live från det utsatta området Kronogården i Trollhättan. Detta efter att området drabbats av våldsamma upplopp. I onsdagens Sverige möts: Direkt mötte han Kronogårdsbors kritik.

I december 2019 var det våldsamma upplopp i Kronogården med bilbränder och attacker mot polisen. Upploppen varade i tre dagar och under oroligheterna livesände journalisten och opinionsbildaren Joakim Lamotte från platsen. Enligt Lamotte själv blev han då misshandlad och bestulen på utrustning.

– Det hade varit upplopp flera kvällar i rad innan och mycket av min journalistik bygger på att jag gör livereportage där det har hänt saker i samhället. Den här kvällen bestämde jag mig för att åka till Kronogården för att prata med människor så att de får ge sin syn på vad det är som sker. Och det gick ju inte så bra, berättar han i ”Sverige möts: Direkt”.

Tar inte ansvar för kommentarsfältet

I programmet fanns många Kronogårdsbor på plats för att diskutera händelserna.

Patricia Daoud är engagerad i IFK Trollhättan och tycker att Joakim Lamotte borde ta större ansvar för sina följare och vad de skriver i hans kommentarsfält.

– Det kanske inte är Joakim själv som är problemet som åker dit ensam utan det är det han tar med sig när han åker dit och det följet han har, förklarar hon och syftar på hans följare på sociala medier.

– Jag har full yttrandefrihet i mina kommentarsfält, jag tar inte det ansvaret, svarar Joakim Lamotte.

”Vi vill ha en lösning”

Marcus Göthberg bor i Trollhättan och berättar att han också var på plats när Joakim Lamotte sände i december.

– Det var som en fotbollshuliganmatch där hatdreven mötte varandra. Det var totalt kaos. Vi måste lägga fokus på att få riktiga lösningar och inte massa dravel av politiker. Vi kan inte hålla på och pajkasta varandra, politiker fram och tillbaka och Lamotte hit och hatdrev dit. Vi vill ha en lösning, säger han.

I onsdagens sändning av SVT:s nya program “Sverige möts: Direkt” debatterades segregation, otrygghet och kriminalitet med bland andra Nyamko Sabuni (L), Linda Snecker (V) och Boråspolisen Nadim Ghazale. Se hela sändningen på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Väst
Mer Nyheter