Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Joakim Lamotte besöker Kronogården i Trollhättan. Foto: Lisa Johansson/SVT

Joakim Lamottes besök på Kronogården i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och opinionsbildaren Joakim Lamottes besök på Kronogården i Trollhättan samlade ett 20-tal personer, varav många antingen var journalister eller väktare. På plats fanns även ett 50-tal poliser, polishelikopter samt ridande poliser. Men mötet gick lugnt till och Lamotte livesände från torget.

Under tre dagar i december pågick våldsamma upplopp på Kronogården i Trollhättan. Ungdomar kastade stenar mot polis, sköt raketer och satte eld på bilar. Joakim Lamotte åkte till området för att livesända i sociala medier angående läget men utsattes för fysiska och verbala attacker samt blev bestulen, enligt egen utsago.

SVT:s debattprogram Sverige möts flyttades

Idag onsdag är han en av de medverkande gästerna i SVT:s nya satsning, debattprogrammet Sverige möts. Ursprungligen skulle programmet livesändas från Kronogården i Trollhättan, men flyttades efter att kommunen ändrat sitt beslut. Kommunen menade att en sändning kunde utgöra en risk ur en ”demokrati- och medborgarsynpunkt” samt att det skulle stigmatisera området ytterligare.

När Joakim Lamotte mottog beskedet att debatten blivit flyttad skrev han i sociala medier att han tänkte åka till Kronogården ändå, innan debatten.

Lugnt besök

Inför kvällens besök gick det både ut meddelanden i sociala medier om att ta sig till Kronogården, men även uppmaningar om att hålla sig borta med för att inte ge Lamotte en chans att ”smutskasta området”. Den lokala fritidsgården valde att stänga tidigare och föräldrar nattvandrade ute på stan.

Joakim Lamottes besök var kort. Enligt SVT:s reporter på plats kom han till platsen, livesände och lämnade för att medverka i SVT:s program Sverige möts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer