Västra Götalandsregionen valde att på egen hand gå vidare med planerna och kommer med egna medel att starta upp landets första enhet för självskadepatienter. Foto: SVT

Här öppnar landets första enhet för självskadepatienter

Uppdaterad
Publicerad

Tre specialenheter för självskadepatienter skulle öppna i Sverige. Men planerna gick i stöpet. I stället blir det bara en i Göteborg med tio vårdplatser.

– Det är ett stort behov och de behöver bli fler, säger Hannah Parnén engagerad i föreningen Shedo.

Mellan 50 till 70 patienter i Sverige beräknas varje år ha sådana allvarliga självskadebeteenden att de behöver högspecialiserad vård.

För drygt tre år sedan påbörjade landstingen ett gemensamt arbete med att bygga upp tre helt nya nationella enheter för patientgruppen. Varje landsting skulle betalade en grundavgift och därefter betala vården för varje patient som lades in. Men i höstas sa landstingens hälso- och sjukvårdsdirektörer nej till den betalningsmodellen och planerna gick i stöpet.

– Det är katastrofdåligt. Det är som att man inte vill ta till sig hur många individer det är som far illa för att man är så långsam. Man blundar för hur många människoöden som tar slut på grund av det, säger Hannah Parnén på Shedo, föreningen för självskadepatienter.

När alla annan vård prövats

Västra Götalandsregionen valde att på egen hand gå vidare med planerna och kommer med egna medel att starta upp landets första enhet för självskadepatienter. Men någon nationell enhet blir det inte.

– Det var ett lovvärt försök. Hade man lyckats så hade det varit bra. Just för att säkra jämlik vård för hela Sverige så hade den första lösningen varit bättre, säger Tobias Nordin som blir verksamhetschef för enheten i Göteborg.

I början av 2018 öppnar enheten på Högsbo Sjukhus i Göteborg. I första hand är de tio vårdplatserna avsedda för patienter som bor i Västra götaland.

– Finns det patienter från andra regioner så ska vi inte utesluta det, men då måste först ett avtal upprättas, säger Tobias Nordin

Enheten kommer att rikta sig till patienter som har ett avancerat självskadebeteende och där all annan vård redan prövats.

”Behövs fler”

Hannah Parnén led själv under många år av ett allvarligt självskadebeteende. Nu är hon engagerade i föreningen Shedo och får ofta höra medlemmar berätta om hur de i vården mötts av okunskap och tvångsmetoder. Hon talar om ett skriande behov av kunskap om självskadebeteenden inom psykiatrin. Under planeringsprocessen satt hon själv med i styrgruppen för de tre tänkta nationella enheterna och besvikelsen är stor över att de inte blev verklighet. Att Göteborg ändå väljer att gå vidare med att starta en enhet är ett steg i rätt riktning, men det räcker inte, menar hon.

– Behovet är så himla stort. Men det behöver vara fler och det behövde ha kommit helst för ett par år sen, säger Hannah Parnén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.