Foto: Liseberg

Här sätts sista biten på Lisebergs nya vrålåk

Publicerad

På fredagen placerades den sista biten på det enorma stupet i Lisebergs nya berg- och dalbana. Banan är Europas största och längsta i sitt slag.

Den nya berg- och dalbana som invigdes på fredagen heter Valkyria, och är en så kallad ”dive coaster”. Den som åker skickas 47 meter upp i luften, där man gör en sväng för att sedan vinklas nedåt i 90 grader och blicka ut över ett stup. Efter att man skjutsat ut över stupet åker man rakt ner i ett hål i marken.

Kostade 300 miljoner att bygga

Banan är Europas längsta och största i sitt slag, och stupet är det längsta i Norden. Attraktionen har kostat 300 miljoner kronor att bygga, och är den största investeringen som Liseberg har gjort i en enskild attraktion.

– Vi tror att den kommer passa bra in i vårt utbud, säger Ebba Källeskog, PR-ansvarig på Liseberg.

Inte öppen för allmänheten än

Den sista biten på stupet sattes på plats på fredagen. Nu väntar ytterligare arbete för att få en sidoanordning på plats. Därefter ska banan testköras och inspekteras innan den öppnas för allmänheten. Exakt när den öppnas är ännu inte klart.

– Det har varit mycket markarbete för att få i ordning området runt attraktionen. Den är också vår högsta berg- och dalbana då den är 13 meter högre än Balder, säger Ebba Källeskog.

För att få lov att åka attraktionen finns ingen åldersgräns, men det krävs däremot att man är minst 132 centimeter lång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Liseberg

Mer i ämnet