Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är för barnens framtid”. Se hur förskolekocken Josefina Landahl jobbar för att ta till vara på maten. Foto: Johanna Andersson/SVT

Här ska ingen mat slängas – kocken Josefinas knep för minskat svinn på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Kocken Josefina Landahl har skapat ett eget matkoncept på förskolan hon jobbar på. Förutom att maten ska vara ekologisk ska så lite mat som möjligt slängas. Det som blir över används till något annat senare i veckan.

– Får barnen majs ena dagen gör jag bröd på majsvattnet dagen efter, jag försöker ta tillvara på allt, säger hon.

Sedan två år tillbaka har förskolan Tindra i Göteborg satsat på att så lite mat som möjligt ska gå till spillo. Förskolan vill också att maten ska vara både hållbart framställd och närproducerad.

– Det här är en utmaning som jag älskar. Det ger utrymme för att vara mer kreativ och utmana sig själv, säger Josefina Landahl, som arbetar som kock på förskolan.

”Större utrymme i budgeten”

Förskolan är privat och har samma förskolepeng som kommunala förskolor, alltså pengar per elev.

– Inom den kommunala förskolan jag arbetade på hade det inte fungerat att göra som jag kan här för där är det mer centralstyrt. Här har vi också ett större utrymme i budgeten för att kunna ha ett sådant här matkoncept, säger Josefina som även arbetat som kock på kommunala förskolor.

I klippet nedan hör du förskolans biträdande rektor berätta mer om förskolans inriktning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många föräldrar upplever att deras barn äter mer varierat”. Se biträdande rektorn berätta om förskolans matkoncept. Foto: Johanna Andersson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.