Kommunalrådet Morgan E Andersson (C) tycker att kommunen lyckats med de utmaningar man mötte 2015. Foto: Lisa Johansson/SVT

Mellerud – här stannade flest flyktingar kvar

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 300 flyktingar som kom till Mellerud 2015 valde att bo kvar. Det är den högsta andelen i länet.

– Jag tycker att det känns jättebra, säger Morgan E Andersson (C) kommunalråd.

I Mellerud bor drygt 9000 personer. 271 av dem var flyktingar som kom till Sverige 2015 och som valt att bo kvar. De utgör 2,9 procent av befolkningen och det är den högsta siffran i Västra Götalands län.

– Jag tycker att det känns jättebra. Det är som ett kvitto på att vi ändå har haft ett okej mottagande, säger Morgan E Andersson (C) kommunalråd.

Fem år efter flyktingkrisen

Svår situation 2015

När trycket var som hårdast på kommunen fanns tre privata flyktingboenden och ett HVB-hem för ensamkommande unga i kommunal regi. SVT Nyheter Väst rapporterade från kommunen i november 2015. Dåvarande kommunalrådet Tommy Johansson (S) uttryckte oro för att man inte skulle orka med sina uppdrag och att integrationen skulle ta skada.

– Då kommer vi till ett läge där vi övergått till att bara vara ren förvaring, sa han.

I klippet ser du en del av inslaget och hör nuvarande kommunalrådets tankar om vad som hände sedan.

”Mobiliserar kring arbetslöshet”

Nu är alla boenden stängda sedan flera år tillbaka. Arbetet idag handlar framförallt om att skapa sysselsättning. Mellerud har historiskt haft en arbetslöshet över riksgenomsnittet, i juli låg den på 11,8 procent. Och bland kommunens utlandsfödda medborgare är den ännu högre, 34,7 procent.

– Vi mobiliserar kring arbetslöshet i största allmänhet, för det är inte bara nya svenskar som står långt ifrån arbetsmarknaden, säger Morgan E Andersson (C).

162 500 personer sökte asyl 2015

SVT har fått data från Migrationsverket om alla 162 500 individer som sökte asyl i Sverige 2015. Vi har till exempel fått uppgifter om var de är bosatta idag, kön och ungefärlig ålder, samt deras status när det gäller uppehållstillstånd.

Ungefär 98 000 personer har fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Cirka 31 000 har lämnat landet, knappt 10 000 finns kvar i Sverige men har inget tillstånd och cirka 14 000 vet man inte var de är.

Slutligen finns det nära 8000 personer vars ärende fortfarande inte är avgjort av Migrationsverket. Många av dem handlar om personer som sökt asyl på nytt.

Förra året kom det drygt 20 000 asylsökande till Sverige, ungefär en åttondel så många som kom 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet