Brandslangsmontören Anna-Lena Ekdahl framför en av fabrikens trådvävarmaskiner. Foto: SVT

Här tillverkas Sveriges brandslangar

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens många skogsbränder har skapat ett stort behov av brandslangar. Landets enda tillverkare ligger i Skene söder om Borås, och där avbryter flera i personalen semestern för möta efterfrågan.

– Det här är helt unikt. Till och med om man jämför med 2014 och bränderna då så är det här en betydligt tuffare situation, säger Henrik Palmu, vd för Svenska brandslangsfabriken (Svebab).

Henrik Palmu känner inte till att något liknande ska ha hänt under företagets 150 år långa historia. Han berättar att de hållit koll på brandläget i en månad, och för två veckor fick han börja ringa in personal som var på semester.

– När det blev klart hur allvarligt läget var tänkte jag att det är klart jag ställer upp, säger Anna-Lena Ekdahl som är en av dem som avbröt sin ledighet för att komma in och jobba.

Landets enda tillverkare

Svebab i Skene är landets enda företag som levererar brandslangar till räddningstjänsten och MSB. Slangarna består av en mycket tätt vävd polyestertråd som smälts ihop med innerslangar av gummi och behandlats för att klara extrema påfrestningar.

Även med reducerad bemanning rullar tusentals färdiga meter ut varje vecka. Nu ska produktionen öka ytterligare för att täcka behovet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.