Hård kritik mot flytt av fosterbarn

Uppdaterad
Publicerad

Två små barn flyttades utan förvarning från sin fosterfamilj, som de bott hos nästan hela livet. Nu kritiserar Socialstyrelsen Marks kommun för agerandet.

Barnen kom till fosterfamiljen för fem år sedan. Deras biologiska mamma bedömdes då inte vara lämplig som förälder. När mamman senare flyttade till Marks kommun, gjorde socialtjänsten där en helt annan bedömning. Man började planera för att flytta de två syskonen till henne. Men fosterfamiljen sade nej, och hamnade i konflikt med socialtjänsten.

I oktober blev fosterföräldrarna lurade av socialtjänsten. När de lämnat barnen hos den biologiska mamman för några timmar, blev syskonen akut omhändertagna och omplacerade i en annan familj.

Fosterbarnen i mark

-De måste ha trott att vi övergav dem. Vi fick inte säga adjö, och barnen fick inte ens sina gosedjur med sig, säger fostermamman till tidningen.

Nu får kommunen svidande kritik av Socialstyrelsen. Det fanns ingen utredning som visade att fosterfamiljen var olämplig, och ingen dokumentation om att den biologiska mamman nu var lämplig att ta hand om barnen. Och om barnen skulle flyttas, borde det ha gjorts med en stegvis utslussning under en längre period.

Socialnämnden i Marks kommun svarar i ett pressmeddelande på kritiken och skriver att de visst har haft barnens bästa för ögonen och om de inte hade brustit i dokumentationen, hade handläggningen av ärendet framstått som riktigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fosterbarnen i mark

Mer i ämnet