Gunici Demelza Florina har försökt försörja sig genom att tigga i Göteborg i nästan fyra år. Foto: SVT

Hård kritik mot hur utsatta EU-medborgare behandlas i svenska kommuner

Publicerad

Utsatta EU-medborgare som lever i svenska kommuner saknar ofta tillgång till vatten, toaletter och tak över huvudet. Det visar en rapport som Amnesty publicerade i höstas. Gunici Demelza Florina har levt som hemlös i Göteborg i nästan fyra år.

– Det har hänt att vi kommit tillbaka till vår sovplats och upptäckt att allt är borta. Tält, kläder, allt. Du står där och det enda du har är kläderna du har på kroppen. Vart tar man vägen då?

Amnesty lyfter i sin rapport fram FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, som gäller för alla individer, oavsett medborgarskap och ursprung. Enligt deklarationen ska alla människor ha rätt till ”en levnadsstandard tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala tjänster”.

EU-valet 2019

Kritiseras av FN

2016 fick Sverige kritik från FN:s människorättskommitté för att utsatta EU-medborgare som lever i Sverige ofta saknar tillgång till dessa rättigheter. Amnesty vill nu se krafttag från Sveriges regering, kommuner och landsting. Organisationen förespråkar långtidshärbärgen i varje kommun, med möjlighet att få stöd och hjälp att komma in i samhället. Man vill även se vattenkranar och toaletter som är tillgängliga för den som är hemlös, och att de personer som saknar legitimation garanteras subventionerad sjukvård.

Lång historia av diskriminering

Både Amnesty och FN betonar att den romska gruppen varit diskriminerad i Europa under en lång tid och att det krävs stora insatser för att förändra situationen. Gunici Demelza Florina säger att vissa personer behandlat henne dåligt i Göteborg, andra bra.

– Jag vet inte om jag är diskriminerad. Jag har ingen utbildning och kan inte avgöra det. Jag vet bara att vi har det väldigt svårt, säger hon.

Positiva exempel

I Amnestys rapport lyfts även positiva exempel, bland annat att man i Göteborg i höstas öppnade ett härbärge där personer kan bo två veckor i taget. Här ges de boende stöd och vägledning för att kunna ta sig fram i det svenska samhället. Gunici Demelza Florina sover numera inomhus och har fått ett jobb på ett kooperativt företag.

– Livet har blivit lite bättre, men för många andra är det fortfarande väldigt svårt. Jag gör den här intervjun för deras skull, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet