Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nedläggningen av akuten i Lidköping har skapat stor debatt och nu har ansvarig politiker för sjukvården i Västra Götaland skickat frågan om besparingarna till regeringen. Hör akutsjuksköterskan Lisa Bertillsson berätta om hur hon ser på att flytta verksamheten till Skövde. Foto: SVT

Krav på regeringen i debatt om Lidköpingsakut

Uppdaterad
Publicerad

Ansvarig politiker för sjukvården i Västra Götaland skickar nu frågan om besparingarna vidare uppåt i den politiska hierarkin – till regeringsnivå. 

– Vi har bett regeringen om besked för att lindra den ekonomiska krisen – men vi har inte fått några besked, säger Janette Olsson, ordförande i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden.

Västra götalandsregionen ska förse 1,7 miljoner människor med vård och omsorg. Det är Sveriges näst största region. Och just nu är ekonomin stramare än på länge – på tisdagen klubbades beslutet om att stänga akuten i Lidköping.  

– Vi är i den tuffaste ekonomiska situation som vi någonsin upplevt. Och det här är ett led i att få en ekonomi i balans på det här sjukhuset, säger Janette Olsson när hon debatterade frågan i SVT:s Morgonstudion på onsdagen. 

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Hon anser att det som behövs är ett tillskott från regeringen till kommuner och regioner. 

120 000 invånare har längre till akuten

Totalt drabbas 40 000 av en 45 minuters längre resa till en akutmottagning nu än tidigare. Och enligt Janette Olsson sticker det inte ut.  

– I dag har redan 120 000 invånare i Västra Götaland längre till en akut än vad man får i Lidköping.

Men enligt sjuksköterskan Lisa Bertilsson, som är anställd vid akuten i Lidköping, innebär inte flytten någon besparing alls.  

–  Vi har påvisat att det finns stora risker med den här flytten – både för personalförsörjning och patientsäkerhet. För vår del är det här beslutet väldigt märklligt.

SVT söker regeringen i frågan.

Se mer om hur akutsjuksköterskan Lisa Bertilsson ser på att jobba i Skövde i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Mer i ämnet