Jennys häst blev skrämd av cyklist – fick avlivas: ”En stor sorg”

Publicerad

För drygt en månad sedan var Jenny Ek från Säve med om en allvarlig olycka som slutade så illa att hästen Poker fick avlivas direkt på plats.
– Jag är ledsen att det blev så här. Det hade inte behövt hända om cyklisten varit mer påläst om skyltarna.

När Jenny Ek, 26 år gammal, var ute och red på unghästen Poker dök två mountainbikecyklister hastigt upp i hög fart bakom henne på ridvägen. Cyklisterna bromsade in, men det tjutande ljudet från bromsarna fick Poker att drabbas av panik. Jenny ramlar av i farten och Poker skenar iväg i galopp.

– Vi var precis i en brant nedförsbacke och när Poker hör bromsljudet blir han panikslagen och skenar i full galopp ner för backen. Han fortsätter sen in i skogen, över en gärdsgård, fastnar i ett träd och kasar sen ner för ett berg. När jag kommer upp på benen igen ser jag att det är väldigt blodigt under hans högra ben och att benet hänger i en konstig vinkel.

Larmar veterinär

Jenny förstår med en gång att benet är brutet och ringer hästens ägare och berättar om olyckan och att hon måste kalla på en veterinär.

– När veterinären kom så såg hon direkt hur allvarligt skadad Poker var, det var ingen tvekan om att han var tvungen att avlivas på platsen, säger Jenny EK.

Även Jenny skadades och fick en rejäl lårkaka och fick sy flera stygn i ena armbågen. Efter olyckan har Jenny inte kunnat rida ut igen och är fortfarande skärrad över vad som hänt.

 - Jag har inte ridit ut sedan olyckan, jag är rädd och kan inte slappna av och vågar bara rida inne i paddocken.

Cykling förbjudet

På ridvägen där olyckan inträffade är det påbjuden ridväg, vilket innebär att det är förbjudet att cykla. Jenny har polisanmält olyckan som nu utreds av polisen.

– Jag är ledsen att det blev så här, det är en stor sorg. Det hade inte behövt hända om cyklisten varit mer påläst om skyltarna, säger Jenny Ek.

Se klippet ovan där Jenny berättar om den otäcka olyckan.

SVT rapporterade · Har du koll på trafikreglerna?

Tack för visat intresse i denna chatt. Vi stänger nu inflödet för fler kommentarer. Här kan ni ta del av SVT Nyheters guide om saken:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/guide-har-ar-reglerna-som-galler-for-ridvag
10.26
Folk vet ju inte vad påbjuden väg betyder. Det betyder att man BARA får göra det som skylten VISAR. Cykla, rida osv...
10.26
Förr i tiden fanns inte det här problemet. På 70-talet tex cyklade man inte i skogen på den typen av cyklar. Var sak på sin plats?
10.26
Där jag bor i Mölndal är det tvärtom. De som rider rider ALLTID på cyklelbanan fast egentligen ska de rida i kanten av vägbanan för bilar om det är en cykelbana. Jag får säga till om detta flera gånger i veckan. SJukt
10.26
Ok Göran? Så vi ska rida mitt bland bilarna?? Känns inte bra. Då får kommunen se till att det finns ridvägar så att vi slipper rida över cykelbanor osv. Hästar skräms ju lätt av bilar.
11.02
Cyklister verkar ju vara de som har allra sämst koll på trafikregler, oavsett var de väljer att färdas, eller så struntar de bara i det. Cykel är ett jättebra sätt att färdas på, men man bör vara tydligare med vad som faktiskt gäller för dom som inte vill/orkar läsa på.
11.17
Hästtjej. Om din häst inte är trafiksäker får du hålla dig i paddocken. Inte mer än så. Det är inte okej att du bryter mot reglerna för att du inte lärt din häst att bli säker. Och säg inte att jag inte kan något om hästar för det gör jag. Högsta betyg när jag läste till hästskötare.


Men vem säger att cyklisten kom från starten av vägen. Kan ju mycket väl kommit in efter skylten på vägen.
11.17
Cyklar själv, och älskar det, MEN är det förbjudet på en viss stig/väg så får man vackert välja annan väg, tycker jag. Jag tar hojen på bilen o åker till en mtbklubb där stigarna är kanon. Det är bra att hästarna får ha sina egna vägar, så man undviker att blanda hästar o andra fordon så långt möjligt.
11.17
Har ofta sett folk rida häst på gång och cykelbana, får de göra det?
Hej Johann,
Nej det får deinte. Framgår bland annat på Transportstyrelsens hemsida, med mycket önskvärd tydlighet.
https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/Gaende-rullstolsburen-rullskridskor/Hastar-i-trafiken/
11.17
1. Hänsyn mot varandra
2. Bättre uppmärkt och information och regler
3. Mer ridvägar, cykelstigar och annat där man delar upp och låter alla på ett säkert sätt var i skog och mark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer