Poker fick avlivas efter att blivit skrämd av cyklist. Foto: SVT

Jennys häst blev skrämd av cyklist – fick avlivas: ”En stor sorg”

Uppdaterad
Publicerad

För drygt en månad sedan var Jenny Ek från Säve med om en allvarlig olycka som slutade så illa att hästen Poker fick avlivas direkt på plats.
– Jag är ledsen att det blev så här. Det hade inte behövt hända om cyklisten varit mer påläst om skyltarna.

När Jenny Ek, 26 år gammal, var ute och red på unghästen Poker dök två mountainbikecyklister hastigt upp i hög fart bakom henne på ridvägen. Cyklisterna bromsade in, men det tjutande ljudet från bromsarna fick Poker att drabbas av panik. Jenny ramlar av i farten och Poker skenar iväg i galopp.

– Vi var precis i en brant nedförsbacke och när Poker hör bromsljudet blir han panikslagen och skenar i full galopp ner för backen. Han fortsätter sen in i skogen, över en gärdsgård, fastnar i ett träd och kasar sen ner för ett berg. När jag kommer upp på benen igen ser jag att det är väldigt blodigt under hans högra ben och att benet hänger i en konstig vinkel.

Larmar veterinär

Jenny förstår med en gång att benet är brutet och ringer hästens ägare och berättar om olyckan och att hon måste kalla på en veterinär.

– När veterinären kom så såg hon direkt hur allvarligt skadad Poker var, det var ingen tvekan om att han var tvungen att avlivas på platsen, säger Jenny EK.

Även Jenny skadades och fick en rejäl lårkaka och fick sy flera stygn i ena armbågen. Efter olyckan har Jenny inte kunnat rida ut igen och är fortfarande skärrad över vad som hänt.

 – Jag har inte ridit ut sedan olyckan, jag är rädd och kan inte slappna av och vågar bara rida inne i paddocken.

Cykling förbjudet

På ridvägen där olyckan inträffade är det påbjuden ridväg, vilket innebär att det är förbjudet att cykla. Jenny har polisanmält olyckan som nu utreds av polisen.

– Jag är ledsen att det blev så här, det är en stor sorg. Det hade inte behövt hända om cyklisten varit mer påläst om skyltarna, säger Jenny Ek.

Se klippet ovan där Jenny berättar om den otäcka olyckan.

SVT rapporterade · Har du koll på trafikreglerna?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer