Efter hästolyckan i Säve: ”Många ryttare är jätterädda”

Publicerad

Den allvarliga hästolyckan i Säve, då hästen Poker fick avlivas efter att ha blivit skrämd av två mountainbikecyklister, har gjort att ryttare i området nu är rädda för att ge sig ut i skogen och rida.
– Många är ju jätterädda, vi trodde att det var en säker ridväg, säger Therese Nilsson, stallchef vid Gunnesby stall.

Olyckan inträffade på en påbjuden ridväg vilket innebär att det är förbjudet att cykla på vägen. Det är inte första gången som ryttare i området stöter på mountainbike-cyklister på skogsstigarna.

Skillnaden är att ett möte denna gången slutade med att ryttaren Jenny Ek fick åka till sjukhuset och sy flera stygn i ena armbågen och att unghästen Poker fick avlivas direkt på platsen. 

– Många är ju jätterädda. Vi har ju fått den här ridvägen för att känna oss trygga och säkra. Nu är jättemånga ryttare osäkra på om detta är en otrygg väg, säger Therese Nilsson, stallchef vid Gunnesby stall.

Även i andra områden

Det är inte bara i Säve som ryttare och cyklister stöter på varandra på ridvägar där cyklister inte får cykla. Enligt ryttare som SVT Nyheter Väst talat med så förekommer det även i Delsjön, Änggården och i Sandsjöbacka.  

Cykelklubben Göteborgs Stigcyklister har också reagerat på olyckan och försöker nu ha en dialog med olika ridklubbar för att bli bättre på att förstå varandra.

Klubben håller även på att ta fram ett informationsmaterial för att cyklisterna ska bli bättre på att hantera ett möte med en ryttare. Klubben har valt att engagera sig i frågan trots att cyklisten som orsakade olyckan inte är medlem i klubben.

– Vi vill få upp en medvetenhet bland cyklisterna. Bland annat om vad skyltarna betyder och hur man ska bete sig om man får ett möte med en, säger Tomas Persson, ordförande Göteborgs Stigcyklister. 

Kommunen agerar

På Park- och naturförvaltningen i Göteborg är man medveten om problemet med att cyklister använder sig av ridvägar trots att det är påbjuden ridning och välkomnar en dialog med både ridklubbar och cyklister.

– Vi vet att det finns en konflikt mellan ryttare och cyklister. Det är viktigt att man rapporterar in incidenter till oss så vi vet vad som händer, säger Ingela Gustavsson, enhetschef på Park- och naturförvaltningen. Vi arbetar också med att sätta upp tilläggsskyltar på utsatta områden.

Ingela Gustavsson, enhetschef Park- och naturförvaltningen, vill att man försöker hitta sätt för både ryttare och cyklister att samsas i naturen. Foto: SVT

Therese Nilsson från Gunnesby stall tycker att det är viktigt att frågan nu lyfts.

-  Jag känner att det är ett samhällsproblem och att det inte är en motsättning mellan ryttare och cyklister, det är bara det att vi inte passar ihop på samma väg, säger Therese Nilsson från Gunnesby stall.

SVT rapporterade · Har du koll på trafikreglerna?

Tack för visat intresse i denna chatt. Vi stänger nu inflödet för fler kommentarer. Här kan ni ta del av SVT Nyheters guide om saken:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/guide-har-ar-reglerna-som-galler-for-ridvag
10.26
Folk vet ju inte vad påbjuden väg betyder. Det betyder att man BARA får göra det som skylten VISAR. Cykla, rida osv...
10.26
Förr i tiden fanns inte det här problemet. På 70-talet tex cyklade man inte i skogen på den typen av cyklar. Var sak på sin plats?
10.26
Där jag bor i Mölndal är det tvärtom. De som rider rider ALLTID på cyklelbanan fast egentligen ska de rida i kanten av vägbanan för bilar om det är en cykelbana. Jag får säga till om detta flera gånger i veckan. SJukt
10.26
Ok Göran? Så vi ska rida mitt bland bilarna?? Känns inte bra. Då får kommunen se till att det finns ridvägar så att vi slipper rida över cykelbanor osv. Hästar skräms ju lätt av bilar.
11.02
Cyklister verkar ju vara de som har allra sämst koll på trafikregler, oavsett var de väljer att färdas, eller så struntar de bara i det. Cykel är ett jättebra sätt att färdas på, men man bör vara tydligare med vad som faktiskt gäller för dom som inte vill/orkar läsa på.
11.17
Hästtjej. Om din häst inte är trafiksäker får du hålla dig i paddocken. Inte mer än så. Det är inte okej att du bryter mot reglerna för att du inte lärt din häst att bli säker. Och säg inte att jag inte kan något om hästar för det gör jag. Högsta betyg när jag läste till hästskötare.


Men vem säger att cyklisten kom från starten av vägen. Kan ju mycket väl kommit in efter skylten på vägen.
11.17
Cyklar själv, och älskar det, MEN är det förbjudet på en viss stig/väg så får man vackert välja annan väg, tycker jag. Jag tar hojen på bilen o åker till en mtbklubb där stigarna är kanon. Det är bra att hästarna får ha sina egna vägar, så man undviker att blanda hästar o andra fordon så långt möjligt.
11.17
Har ofta sett folk rida häst på gång och cykelbana, får de göra det?
Hej Johann,
Nej det får deinte. Framgår bland annat på Transportstyrelsens hemsida, med mycket önskvärd tydlighet.
https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/Gaende-rullstolsburen-rullskridskor/Hastar-i-trafiken/
11.17
1. Hänsyn mot varandra
2. Bättre uppmärkt och information och regler
3. Mer ridvägar, cykelstigar och annat där man delar upp och låter alla på ett säkert sätt var i skog och mark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer