Starka reaktioner efter olyckan. Foto: SVT

Efter hästolyckan i Säve: ”Många ryttare är jätterädda”

Uppdaterad
Publicerad

Den allvarliga hästolyckan i Säve, då hästen Poker fick avlivas efter att ha blivit skrämd av två mountainbikecyklister, har gjort att ryttare i området nu är rädda för att ge sig ut i skogen och rida.

– Många är ju jätterädda, vi trodde att det var en säker ridväg, säger Therese Nilsson, stallchef vid Gunnesby stall.

Olyckan inträffade på en påbjuden ridväg vilket innebär att det är förbjudet att cykla på vägen. Det är inte första gången som ryttare i området stöter på mountainbike-cyklister på skogsstigarna.

Skillnaden är att ett möte denna gången slutade med att ryttaren Jenny Ek fick åka till sjukhuset och sy flera stygn i ena armbågen och att unghästen Poker fick avlivas direkt på platsen. 

– Många är ju jätterädda. Vi har ju fått den här ridvägen för att känna oss trygga och säkra. Nu är jättemånga ryttare osäkra på om detta är en otrygg väg, säger Therese Nilsson, stallchef vid Gunnesby stall.

Även i andra områden

Det är inte bara i Säve som ryttare och cyklister stöter på varandra på ridvägar där cyklister inte får cykla. Enligt ryttare som SVT Nyheter Väst talat med så förekommer det även i Delsjön, Änggården och i Sandsjöbacka.  

Cykelklubben Göteborgs Stigcyklister har också reagerat på olyckan och försöker nu ha en dialog med olika ridklubbar för att bli bättre på att förstå varandra.

Klubben håller även på att ta fram ett informationsmaterial för att cyklisterna ska bli bättre på att hantera ett möte med en ryttare. Klubben har valt att engagera sig i frågan trots att cyklisten som orsakade olyckan inte är medlem i klubben.

– Vi vill få upp en medvetenhet bland cyklisterna. Bland annat om vad skyltarna betyder och hur man ska bete sig om man får ett möte med en, säger Tomas Persson, ordförande Göteborgs Stigcyklister. 

Kommunen agerar

På Park- och naturförvaltningen i Göteborg är man medveten om problemet med att cyklister använder sig av ridvägar trots att det är påbjuden ridning och välkomnar en dialog med både ridklubbar och cyklister.

– Vi vet att det finns en konflikt mellan ryttare och cyklister. Det är viktigt att man rapporterar in incidenter till oss så vi vet vad som händer, säger Ingela Gustavsson, enhetschef på Park- och naturförvaltningen. Vi arbetar också med att sätta upp tilläggsskyltar på utsatta områden.

Therese Nilsson från Gunnesby stall tycker att det är viktigt att frågan nu lyfts.

-  Jag känner att det är ett samhällsproblem och att det inte är en motsättning mellan ryttare och cyklister, det är bara det att vi inte passar ihop på samma väg, säger Therese Nilsson från Gunnesby stall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.