Stigcyklisterna efterlyser fler cykelstigar

Publicerad

Bristen på cykelstigar kan vara orsaken till att cyklister väljer skogsvägar där det egentligen är förbjudet att cykla, enligt Stigcyklisternas ordförande.

Tomas Persson har cyklat mountainbike i flera år. Som ordförande i Göteborgs Stigcyklister har han engagerat sig mycket för att få till fler cykelstigar i Göteborgsområdet.

Att hästolyckan i Säve inträffade på den ridväg där det är förbjudet att cykla tror han har att göra med både okunskap om vad skyltarna betyder, men också att det finns för få cykelvägar i skogen.

– Jag har funderat på detta sedan olyckan, varför man väljer att cykla där det är förbjudet. Jag tror att problemet är att det finns för få cykelvägar helt enkelt. Det behövs fler cykelvägar där vi cyklister kan ha företräde, säger han.

Kommunen saknar resurser

Tomas Persson har haft flera möten med Park- och naturförvaltningen om hur man ska lösa situationen och hoppas att det kommer byggas nya cykelvägar framöver. Men enligt kommunen kommer det inte finnas några som helst möjligheter att anlägga nya stigar eller vägar i skogen som är till för enbart cyklister.

– Det kommer inte att ske, vi har helt enkelt inga resurser till det. Vi får försöka hitta alternativa lösningar i framtiden, för några nya vägar kommer det inte bli, säger Ingela Gustavsson, enhetschef på Park- och naturförvaltningen i Göteborg.

SVT rapporterade · Har du koll på trafikreglerna?

Tack för visat intresse i denna chatt. Vi stänger nu inflödet för fler kommentarer. Här kan ni ta del av SVT Nyheters guide om saken:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/guide-har-ar-reglerna-som-galler-for-ridvag
10.26
Folk vet ju inte vad påbjuden väg betyder. Det betyder att man BARA får göra det som skylten VISAR. Cykla, rida osv...
10.26
Förr i tiden fanns inte det här problemet. På 70-talet tex cyklade man inte i skogen på den typen av cyklar. Var sak på sin plats?
10.26
Där jag bor i Mölndal är det tvärtom. De som rider rider ALLTID på cyklelbanan fast egentligen ska de rida i kanten av vägbanan för bilar om det är en cykelbana. Jag får säga till om detta flera gånger i veckan. SJukt
10.26
Ok Göran? Så vi ska rida mitt bland bilarna?? Känns inte bra. Då får kommunen se till att det finns ridvägar så att vi slipper rida över cykelbanor osv. Hästar skräms ju lätt av bilar.
11.02
Cyklister verkar ju vara de som har allra sämst koll på trafikregler, oavsett var de väljer att färdas, eller så struntar de bara i det. Cykel är ett jättebra sätt att färdas på, men man bör vara tydligare med vad som faktiskt gäller för dom som inte vill/orkar läsa på.
11.17
Hästtjej. Om din häst inte är trafiksäker får du hålla dig i paddocken. Inte mer än så. Det är inte okej att du bryter mot reglerna för att du inte lärt din häst att bli säker. Och säg inte att jag inte kan något om hästar för det gör jag. Högsta betyg när jag läste till hästskötare.


Men vem säger att cyklisten kom från starten av vägen. Kan ju mycket väl kommit in efter skylten på vägen.
11.17
Cyklar själv, och älskar det, MEN är det förbjudet på en viss stig/väg så får man vackert välja annan väg, tycker jag. Jag tar hojen på bilen o åker till en mtbklubb där stigarna är kanon. Det är bra att hästarna får ha sina egna vägar, så man undviker att blanda hästar o andra fordon så långt möjligt.
11.17
Har ofta sett folk rida häst på gång och cykelbana, får de göra det?
Hej Johann,
Nej det får deinte. Framgår bland annat på Transportstyrelsens hemsida, med mycket önskvärd tydlighet.
https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/Gaende-rullstolsburen-rullskridskor/Hastar-i-trafiken/
11.17
1. Hänsyn mot varandra
2. Bättre uppmärkt och information och regler
3. Mer ridvägar, cykelstigar och annat där man delar upp och låter alla på ett säkert sätt var i skog och mark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer