Därför efterlyser Tomas fler cykelstigar. Foto: SVT

Stigcyklisterna efterlyser fler cykelstigar

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på cykelstigar kan vara orsaken till att cyklister väljer skogsvägar där det egentligen är förbjudet att cykla, enligt Stigcyklisternas ordförande.

Tomas Persson har cyklat mountainbike i flera år. Som ordförande i Göteborgs Stigcyklister har han engagerat sig mycket för att få till fler cykelstigar i Göteborgsområdet.

Att hästolyckan i Säve inträffade på den ridväg där det är förbjudet att cykla tror han har att göra med både okunskap om vad skyltarna betyder, men också att det finns för få cykelvägar i skogen.

– Jag har funderat på detta sedan olyckan, varför man väljer att cykla där det är förbjudet. Jag tror att problemet är att det finns för få cykelvägar helt enkelt. Det behövs fler cykelvägar där vi cyklister kan ha företräde, säger han.

Kommunen saknar resurser

Tomas Persson har haft flera möten med Park- och naturförvaltningen om hur man ska lösa situationen och hoppas att det kommer byggas nya cykelvägar framöver. Men enligt kommunen kommer det inte finnas några som helst möjligheter att anlägga nya stigar eller vägar i skogen som är till för enbart cyklister.

– Det kommer inte att ske, vi har helt enkelt inga resurser till det. Vi får försöka hitta alternativa lösningar i framtiden, för några nya vägar kommer det inte bli, säger Ingela Gustavsson, enhetschef på Park- och naturförvaltningen i Göteborg.

SVT rapporterade · Har du koll på trafikreglerna?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer