Alexandra avled efter att hon attackerats med kniv av en man på HVB-hemmet. Foto: Privat/SVT

HD prövar inte knivmordet i Mölndal

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen kommer inte att ta upp fallet med 22-åriga Alexandra Mezher. Hon knivhöggs till döds på ett HVB-hem i Mölndal i början på året.

Hovrättens dom står därmed fast, skriver P4 Sjuhärad.

Den unge mannen som knivskar henne till döds dömdes till rättspsykiatrisk vård för grov misshandel och vållande till annans död. Mannen förbjöds också att återvända till Sverige före 2031.

Knivdåd i Mölndal

Alexandra knivhöggs bland annat i ena låret och ryggen och avled av skadorna. Varken tingsrätten eller hovrätten ansåg dock att det gick att bevisa att mannen, som bedömts vara minst 20 år gammal, haft uppsåt att döda.

Hovrätten skrev i sitt beslut att: ”Hovrätten ansluter sig till tingsrättens bedömning att det inte är bevisat att NN har haft för avsikt att döda Alexandra Mezher eller att han förstod att det var praktiskt taget oundvikligt att hon skulle dö, och han hade följaktligen varken avsiktsuppsåt eller insiktsuppsåt.”

Anhöriga överklagade

Det var Alexandra Mezhers anhöriga som överklagade hovrättsdomen. Via sitt juridiska ombud skrev de att gärningen ska rubriceras som mord och att mannen ska utvisas ur Sverige på livstid. De ansåg också att det fanns omständigheter som underdomstolarna valt att bortse ifrån och som man ville att HD skulle titta på.

Men enligt HD finns inte tillräckliga skäl för domstolen att ta upp fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdåd i Mölndal

Mer i ämnet