Nioåriga Lisa får inte adopteras. Högsta domstolen kommer inte att ompröva fallet. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

HD tar inte upp fallet om Lisas adoption

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen har beslutat att inte ta upp fallet om nioåriga Lisas adoption. Beslutet att inte tillåta vårdnadshavarna att adoptera står därför kvar.

Turerna har varit många i det uppmärksammande fallet om Lisa, 9 år, som kan bli utvisad ensam till Albanien där hon riskerar att hamna på barnhem. Hennes vårdnadshavare har kämpat för att få adoptera henne och för att hon ska få uppehållstillstånd i Sverige.

Nyligen kom beskedet att Lisa får ett tillfälligt uppehållstillstånd i ett år och hon kommer då att bo kvar hos sina vårdnadshavare Paulina och Hans Backström i Järpås. Däremot fick de ett bakslag när det gäller att adoptera henne.

Lisa, 9, kan utvisas till Albanien

Högsta domstolen tar inte upp fallet

HD har beslutat att inte ta upp fallet, vilket gör att hovrättens avslag till en adoption står kvar.

För att ett fall ska tas upp i Högsta domstolen krävs det att det ska kunna bli ett prejudikat, det vill säga vägledning för hur domstolarna ska bedöma liknande fall, eller att en domstol har begått ett grovt fel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av fallet – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lisa, 9, kan utvisas till Albanien

Mer i ämnet