Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har gjorts över 100 JO-anmälningar mot Migrationsverket gällande Lisa-fallet. Se vad anmälarna skriver i klippet. Foto: SVT

Över 100 anmälningar mot Migrationsverket i fallet om Lisa

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har JO-anmälts över 100 gånger den senaste månaden efter att myndigheten beslutat att utvisa Lisa, 9, ensam till Albanien.

– Om JO har frågor kommer vi svara på dessa, säger Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket.

Lisa, 9, är född i Sverige men ska utvisas ensam till Albanien. Eftersom hon inte har någon nära familj där riskerar hon att hamna på ett barnhem.

Fallet om Lisa har blivit omdebatterat och upprört många. Fallet har prövats i flera domstolar där man slagit fast att Lisa ska utvisas.

Lisa, 9, kan utvisas till Albanien

Men till Justitieombudsmannen, som granskar att myndigheter följer de lagar och regler som finns, har över 100 anmälningar mot Migrationsverket i ärendet kommit in.

Därför har ett samlingsärende skapats, där alla anmälningar mot myndigheter gällande Lisa läggs i. Där finns även anmälningar mot bland annat Göta Hovrätt som gett avslag på adoptionsfrågan.

Över 100 anmälningar

På drygt tre veckor har man tagit emot över 100 anmälningar mot Migrationsverket i ärendet från privatpersoner från hela landet.

”Det är fullständigt horribelt att överhuvudtaget skicka ut ett barn till ett land hon reste ifrån vid späd ålder” skriver en av anmälarna.

”HUR kan detta vara möjligt?” skriver en annan.

Migrationsverket fortsätter sin utredning

Enligt Migrationsverket kommer de fortsätta utreda ärendet i enlighet med den lagstiftning som finns.

– Om Justitieombudsmannen har frågor till Migrationsverket kommer de ställa de till oss och då kommer vi naturligtvis svara på de frågorna, säger Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket.

Lisas advokater har skickat in en ny ansökan om verkställighetshinder till Migrationsverket i hopp om att stoppa utvisningen. Samtidigt väntar de även på ifall Högsta domstolen kommer att pröva fallet om adoption, som tidigare fått avslag i hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lisa, 9, kan utvisas till Albanien

Mer i ämnet