Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jobbigt om man hamnar på ett barnhem” – se Lisas berätta själv om sina tankar om att utvisas till Albanien. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Svenskfödda Lisa, 9, utvisas ensam till Albanien

Uppdaterad
Publicerad

Först kom besked om utvisning och sedan avslogs adoptionsansökan. Nu ska nioåriga Lisa utvisas ensam till Albanien – och riskerar att hamna på ett barnhem.

– Hon förlorar alla hon älskar och alla som älskar henne, säger familjehemsmamman och vårdnadshavaren Paulina Backström.

Nioåriga Lisa är född i Sverige och har bott här större delen av sitt liv. Hon bor i dag i Järpås utanför Lidköping hos familjehemmet Paulina och Hans Backström som förra året blev hennes vårdnadshavare. De har känt Lisa sedan hon var ett år gammal, då hon och hennes albanska mamma jourhemsplacerades hos dem.

Första gången Lisa utvisades var hon två och ett halvt år gammal.

Lisa, 9, kan utvisas till Albanien

– Hon var i chock så hon låg i 12 dagar på ett sjukhus i Albanien och ropade efter oss, säger Paulina Backström.

Lisa och hennes albanska mamma återvände till Sverige år 2020 och turerna för Lisas har sedan dess varit många. Hennes fall har under flera års tid prövats i olika instanser, nya omständigheter har trätt fram och frågan om Lisa ska få stanna i Sverige har även överklagats till högre instanser.

Migrationsverket står fast

Våren 2023 får Lisas vårdnadshavare besked från Migrationsverket att beslutet om utvisning står fast.

Makarna Backströms sida pekar på nya omständigheter som de anser borde vägas in i bedömningen – bland annat att Lisas mamma inte längre har vårdnaden om dottern.

Men Migrationsverket anser att omständigheterna i sin helhet inte påverkar den bedömning som tidigare gjorts och står fast vid beslutet om att Lisa måste utvisas.

– Vi skulle ha mer förståelse om Lisa skulle utvisas ihop med sin mamma eller om mamman fanns i Albanien. Men nu kommer Lisa att utvisas ensam till ett land där hon inte kan språket eller har någon nära familj, säger Paulina Backström.

Kan hamna på barnhem

Paulina och Hans har även ansökt om adoption, men fått nej i både tingsrätt och hovrätt.

Eftersom Lisas mamma varken bor i Sverige eller Albanien och hennes pappa inte finns med i bilden, riskerar hon att hamna på ett barnhem när hon utvisas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lisa, 9, kan utvisas till Albanien

Mer i ämnet