Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har bara bedömt om en adoption vore lämplig, vilket vi anser att den inte är” – hör Linda Hallstedt, hovrättslagman, om fallet med Lisa som ska utvisas till Albanien. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Vårdnadshavarnas kamp för att få behålla Lisa – fick avslag i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Lisa, 9, får inte adopteras av sina vårdnadshavare – det fastställer hovrätten. Därför riskerar hon nu att hamna på ett barnhem i Albanien när hon ska utvisas ensam från Sverige.

– Det är ofattbart, det här är ju vårt barn, säger Paulina Backström.

Adelisa, som kallas för Lisa, är född i Sverige men ska nu utvisas efter beslut från Migrationsverket. Hon bor i dag i Järpås hos familjehemmet Paulina och Hans Backström som i mars 2023 blev hennes vårdnadshavare.

Lisas pappa finns inte med i bilden och hennes biologiska mamma, som är från Albanien, bor i dag i ett annat europeiskt land. På grund av mammans mående är det makarna Backström som tagit hand om den nioåriga flickan de senaste åren.

Lisa, 9, kan utvisas till Albanien

Anknytningen till mamman

Efter ett utvisningsbeslut från Migrationsverket har Paulina och Hans försökt adoptera Lisa, men fått nej av både tingsrätt och hovrätt.

Det som ligger till grund för Göta hovrätts beslut som fattades i mars i år, är anknytningen till den biologiska mamman.

– Det är inte vi som beslutar om utvisningen, utan vi har bara bedömt om en adoption vore lämplig, vilket vi anser att den inte är, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt.

”Vi är hennes mamma och pappa”

Hade Lisa fått adopteras av makarna Backström hade hon automatiskt blivit svensk medborgare och därmed fått stanna i Sverige.

– Lisa är vårt barn och vi är hennes mamma och pappa i Sverige. Anknytningen till hennes biologiska mamma är knapp, säger Paulina Backström.

Det är ändå två instanser som gjort den här bedömningen, vad tänker ni om det?

– Jag tror att de tittar på fel saker, säger Paulina Backström.

Påbörjat utvisningsprocess

Paulina och Hans hoppas på att deras adoptionsansökan kan prövas i Högsta domstolen. Men Migrationsverket kommer inte att invänta att fallet tas upp och har därmed nu påbörjat processen att utvisa Lisa.

– Vi vet inte hur lång tid det kan ta innan och om fallet ens tas upp, säger Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lisa, 9, kan utvisas till Albanien

Mer i ämnet