Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Li Melander, barnrättsjurist på Unicef, om utvisningen av Lisa, 9. Foto: Jacob Hansson

Unicefs kritik mot Lisas utvisning till Albanien: ”Svårt se att detta är till barnets bästa”

Publicerad

Unicef har svårt att se hur en utvisning och ett avslag på adoption skulle vara till Lisas bästa.

Nu riktar de kritik mot myndigheterna – och vill se en ökad kunskap hos domstolen.

– Sådana här beslut får inte ske, säger Li Melander barnrättsjurist på Unicef.

Lisa, 9, är född i Sverige men ska utvisas ensam till Albanien. Då hon inte har någon nära familj där kan hon hamna på ett barnhem.

Efter besked om utvisning från Migrationsverket har Lisas vårdnadshavare försökt adoptera henne men fått nej i både tingsrätt och hovrätt.

Lisa, 9, kan utvisas till Albanien

Kritik riktas

Unicef Sverige riktar kritik mot Migrationsverkets beslut och menar att de har svårt att se att en utvisning till ett land där Lisa inte kan språket eller har någon familj på plats, skulle vara till hennes bästa.

– Alla barnets rättigheter kommer att påverkas vid en utvisning. Att lämna sin trygghet, sitt hem, skola och vänner ser vi också som en extrem risk, säger Li Melander, barnrättsjurist på Unicef Sverige.

Lisas fall har prövats av både Migrationsverket och Migrationsdomstolen. Båda säger anser att hon inte har rätt till uppehållstillstånd i Sverige

– Jag förstår att det är tufft men så ser lagstiftningen ut som vi som myndighet måste förhålla oss till, säger Jesper Tengroth presschef på Migrationsverket.

Vill se ökad kunskap hos domstolen

År 2020 blev barnkonventionen lag i Sverige. Barnkonventionen består av 54 artiklar där man slår fast att barn är individer med egna rättigheter. Li Melander menar att hovrätten i adoptionsärendet borde ha tagit mer hänsyn till en del av rättigheterna.

– Vi ser att de fokuserat extra mycket på vissa delar i barnkonventionen medan de glömt andra. Vi vill se en ökad kunskap hos domstolen om de barnrättsliga bedömningarna så att sådana här beslut inte sker, säger hon.

Så här har hovrätten tidigare sagt till SVT.

– Vi har ju inte fattat ett beslut om hon ska utvisas, utan om en adoption vore lämplig. Och eftersom det finns den här anknytningen till den biologiska mamman så anser vi att en adoption inte vore till barnets bästa, sa hovrättslagmannen Linda Hallstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lisa, 9, kan utvisas till Albanien

Mer i ämnet