Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nioåriga Lisa ska utvisas och kan hamna på barnhem i Albanien. ”Jag tycker inte ens att jag ska behöva tänka på det”, säger hon. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Stödet till Lisa, 9, som ska utvisas till Albanien växer – demonstrationer planeras på flera håll

Uppdaterad
Publicerad

Stödet strömmar nu in till nioåriga Lisa och hennes vårdnadshavare i Järpås utanför Lidköping. Över 34 000 personer har skrivit under kravet på att stoppa utvisningen av Lisa till Albanien där hon kan hamna på barnhem. Nu planeras flera demonstrationer runt om i landet.

– Det är jättejobbigt att tänka på det. Jag tycker inte ens att jag skulle behöva tänka på det, säger Lisa till SVT Nyheter Väst.

Lisa, 9, är född i Sverige men ska utvisas ensam till Albanien, vilket SVT rapporterat om tidigare. Då hon inte har någon nära familj där kan hon att hamna på ett barnhem.

Efter besked om utvisning har Lisas vårdnadshavare försökt adoptera henne, men fått nej i både tingsrätt och hovrätt.

Lisa, 9, kan utvisas till Albanien

Demonstration för Lisa – i tre städer

Runtom i Sverige planeras nu demonstrationer. På fredagen hålls en demonstration på Gustav Adolfs torg i Stockholm till stöd för Lisa med kravet att Sverige måste följa barnkonventionen.

– Det ger ju oss kraft att orka kämpa vidare i det här, säger Paulina Backström, Lisas familjehemsmamma och vårdnadshavare.

”Vansinnigt och galet”

På söndag blir det en demonstration i Lidköping vid rådhuset. I påskveckan är en demonstration planerad i Kristianstad.

– Myndigheterna får ju se att svenska folket står enat bakom oss i det här, att man tycker det här är helt vansinnig och galet, säger Paulina Backström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lisa, 9, kan utvisas till Albanien

Mer i ämnet