Ett flertal kollegor samlades på Gustav Adolfs torg i Göteborg vid en minnesstund för den polis som omkom i tjänst under söndagen. Foto: Polismyndigheten

Hedrade sin döda kollega med tyst minut

Uppdaterad
Publicerad

En polis omkom i en trafikolycka efter att ha jagat fyra misstänkta rånare under söndagen. På måndagen höll polisen i Göteborg en tyst minut för den avlidne kollegan.

– Jättefint var det, säger Anders Börjesson, chef på citypolisen i Göteborg.

Fyra personer rånade en butik i östra Göteborg. Den efterföljande biljakten blev dramatisk och en polis blev ihjälkörd av en bilist på E20 när han följde efter rånarna till fots.

LÄS MER: Polis påkörd efter väpnat rån – avled på sjukhus

polisman död efter rån

– Det är en tragisk och sorglig händelse. En av våra medarbetare har avlidit i sin tjänsteutövning, sa regionpolischef Klas Friberg i SVT Nyheters livesändning under söndagen.

Flera polispatruller och en polishelikopter deltog i jakten på rånarna, som nu är anhållna.

Minnesstund

Klockan 12 under måndagen hölls en nationell minnestund för den avlidne polisen. I Göteborg samlades poliser och allmänhet på Gustav Adolfs torg.

– Det har varit oerhört tryckt och många är ledsna, säger Anders Börjesson, chef på citypolisen i Göteborg där den avlidne polisen arbetade.

Han berättar att många kollegor deltog på plats. Även polisen i andra områden har deltagit på sitt håll.

– Det var många. 300 kollegor kanske och sedan var det även allmänhet där. Och så var det civila poliser som kom in på sin fritid också, säger Börjesson.

LÄS MER: Ygeman om påkörda polisen: ”Mina tankar går till de anhöriga”

Storgöteborgs polisområdeschef Erik Nord höll i minnestunden.

– Vi ställde upp oss i en öppen fyrkant och så stod jag och Erik Nord i mitten och startade det hela. Sedan när det var slut så började kollegorna pratar med varandra och krama om varandra. Jättefint var det. Många kom och hedrade den här kollegan. Det kändes väldigt bra faktiskt, säger Anders Börjesson.

”Tankar går till familjen”

Börjesson skrev även ett inlägg på citypolisens Facebook-sida under måndagen, med anledning av det inträffade.

”Många kände honom som en mycket duktig och engagerad polis och även som en person som det var lätt att prata med och man gärna anförtrodde sig till. Vi påminns om att arbetet som polis stundtals är farligt och utsatt och att arbetet för att minimera riskerna ständigt måste stå i fokus. Vi tänker också på alla andra arbetskamrater som jobbar dygnet runt, året runt”, skrev han bland annat.

”Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater”.

Under måndagen har polismyndigheten i hela landet haft flaggan på halvstång för att visa sitt deltagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

polisman död efter rån

Mer i ämnet